Ismét akcióban a jó öreg antiszemita kártya

Emlékszünk még a 2010-es évek elejére? Az akkori Orbán-kormánynak szinte naponta kellett visszautasítania az antiszemitizmussal kapcsolatos alaptalan vádakat. A nyilvánvaló hazugság akkor lekerült a balról támadók napirendjéről – most azonban úgy tűnik, mégis visszatérnek a régi idők.

A napokban ugyanis Michael Roth német szociáldemokrata politikus, volt külügyi államtitkár azt találta mondani egy lapinterjúban, hogy az egyik ok, amiért Magyarország ellen elindult a 7-es cikk szerinti eljárás, a hazánkban terjedő antiszemitizmus volt. Bár rég hallottuk, nagyon jól ismerjük ezt a lemezt.

Még szinte meg sem kezdte működését a keresztény alapokon nyugvó nemzeti kormány 2010-ben, amikor már megkapta az antiszemita bélyeget.

A metódus akkor még új volt, ma már kívülről fújjuk: a civil szervezetek elkezdik a vádaskodást, hazai baloldali pártok átveszik, majd napokkal később nemzetközi „jogvédők” és európai parlamenti politikusok harsogják teli szájjal. Aztán a teljesen nyilvánvalóan igaztalan kritikák bekerülnek különböző jelentésekbe, hivatkozási alappá válnak és folyamatos támadások fakadnak belőle.

Gyakorlatilag az antiszemita vád volt az első, amely végigment ezen a láncon és „tesztelte” a rendszer hatékonyságát.

Természetesen kiderült róla, hogy teljes mértékben hamis, hiszen Magyarországon a zsidók a lehető legnagyobb biztonságban és szabadságban élhetnek. Fesztiváljaikon, rendezvényeiken nincs szükség katonákra – nem mellesleg tavaly hazánk rendezhette a zsidó közösség legnagyobb sportrendezvényét, a Maccabi Játékokat. Sőt, Magyarország több zsinagógát és temetőt is felújított, vagy éppen újjáépített.

A magyarországi zsidóság tehát elismert és megbecsült része a társadalomnak, és ezt már a kormány – ebből a szempontból – legnagyobb korábbi kritikusa, Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke is elismerte.

Nem is csoda egyébként, hogy a baloldali mainstream lejjebb tekerte az antiszemita szitkozódást a kormánnyal szemben, hiszen jó eséllyel már saját maguk számára is nevetségessé váltak.

A kritikák csitulásában egy másik szempont is szerepet játszhatott: a tömeges migrációt támogató Nyugat-Európában a magyarral ellentétes folyamat zajlott le: a nagy számú muszlim népesség ugyanis magával hozta az antiszemitizmust, amely megdöbbentő módon mindennapos jelenséggé vált a német és a francia utcákon. Sötét korokat idéz, de sajnos ki kell jelentenünk:

Nyugat-Európában több olyan állam is van, amely most, 2020 közepén nem képes arra, hogy megvédje zsidó polgárait.

Roth úr tehát jobban tenné, ha a saját háza táján söprögetne. Ami viszont minket illet: végig kell gondolni, hogy mi áll a német politikus mondatainak hátterében. Ha Roth csak késett jó 8-9 évet a kritikáival, akkor a határozott visszautasítás mellett mosolyogjunk egy jót a tájékozatlanságán és a tudatlanságán. Félő azonban, hogy ez inkább csak az első lépése volt egy hosszú és aljas támadássorozatnak. Nem árt visszaidézni Varga Judit júliusban mondott szavait. Az igazságügyi miniszter akkor úgy fogalmazott: ősszel egy új, minden eddiginél gátlástalanabb támadássorozat veszi kezdetét hazánkkal szemben. Forró hónapok állnak tehát előttünk.

Iratkozzon fel hírlevelünkre