Melegben még jobban oda kell figyelni az ételek frissen tartására!

Nyáron gyakrabban kapunk gyomorrontást, súlyosabb esetben ételmérgezést, amelyet jellemzően az élelmiszerek nem megfelelő tárolása vagy hűtése okoz. Hazánkban a sokszor magas lázzal, hányással és hasmenéssel járó szalmonellózis, a szalmonellabaktérium által okozott fertőző megbetegedés fordul elő legtöbbször.

Az ételmérgezés egyik leggyakoribb forrása a nem megfelelően megsütött, majd helytelenül, hűtés nélkül tárolt hús. Különösen a szárnyas és a darált húsok elkészítésénél kell az alaposságra figyelni – mondja Dr. Torzsa Péter családorvos. A Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének egyetemi docense hozzáteszi: a nyers tojást tartalmazó ételek és a tojástartalmú édességek – mint például a tatár beefsteak, a tiramisu, a madártej, a házi majonézzel készülő ételek – is okozhatnak szalmonella-fertőzést, ahogyan a mosatlan, nyers zöldségek, gyümölcsök is. A hagyományos készítésű, olvadó vaníliafagyival szintén érdemes vigyázni; alapszabály, hogy ha a fagylalt egyszer már megolvadt, akkor nem szabad újrafagyasztani – figyelmeztet a szakember.

A szalmonellafertőzés tünetei – a magas láz (enyhébb esetekben csak hőemelkedés), a hányinger, a hányás, a vizes hasmenés, a köldök körüli hasi fájdalom, a gyengeség és a fáradékonyság – a fertőzés után 1-2 nappal jelentkeznek. A hasmenés többnyire 3-7 napig, a lázas állapot 3-4 napig tart. A betegség lefolyása után az esetek 80 százalékában 4-5 hét alatt megszűnik a szalmonellabaktérium széklettel való ürítése is, a betegeknek csak 1-2 százaléka válik tartós hordozóvá – magyarázza Dr. Torzsa Péter. A baktériumok az élelmiszeren túl leggyakrabban vízzel vagy piszkos kéz közvetítésével kerülnek a szervezetbe. A kórokozó jellemzően a beteg ember (valamint a tünetmentes fertőzött személy) vagy állat székletével, illetve tojással kerül a külvilágba, illetve a levágott állatok húsán is előfordul.

A betegség a higiénés szabályok betartásával és az élelmiszerek megfelelő hűtésével megelőzhető, de az alapos sütés-főzés is elpusztítja a szalmonellabaktériumokat.

A családorvos néhány praktikus tanácsot is ad a szalmonellafertőzés megelőzése érdekében:

  1. Mindig mossunk kezet, mielőtt ételkészítésbe kezdünk, és akkor is, amikor befejeztük a nyersanyagok, főként a húsok előkészítését!
  2. A megmaradt ételt minél előbb tegyük hűtőbe, mivel szobahőmérsékleten már néhány órányi tárolás után is elszaporodnak benne a kórokozók!
  3. Felhasználás előtt az ételt újra forrósítsuk át, nem elég csak melegíteni!
  4. A hűtőben mindig különítsük el a nyersanyagokat és a késztermékeket!
  5. A szalmonellával fertőzött páciens ápolása esetén fontos az alapos kézfertőtlenítés, a beteg pedig mindenképpen kerülje az ételkészítést, nehogy másokat is megfertőzzön!

Dr. Torzsa Péter a kezelésről szólva elmondta, hogy ilyenkor elsődleges a folyadék és elektrolitok pótlása, de kerülni kell az étkezés során a hasi görcsöt kiváltó ételek, italok, például a tej, az alkohol, vagy a koffein fogyasztását. Gyermekeknél hasfogók alkalmazása nem ajánlott. Hozzátette: a szalmonellózis legtöbbször otthon kezelhető fertőzés, a beteg az esetek túlnyomó többségében magától is meggyógyul. Enyhe vagy közepesen súlyos esetekben antibiotikum sem szükséges, mindössze az esetek kis százalékában javasolt, például a 65 évnél idősebb vagy az egyévesnél fiatalabb, gyenge immunrendszerű betegeknél.

Forrás: Semmelweis Egyetem

Kiemelt képünk forrása a Pixabay.

Iratkozzon fel hírlevelünkre