Rétvári Bence: A baloldalnak nem számítanak az egyházi iskolák

A baloldali politikusoknak nem számítanak az egyházi iskolába járó diákok – fogalmazott Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára Tordai Bencének, a Párbeszéd parlamenti képviselőjének írásbeli kérdésére adott válaszában, amelyet hétfőn juttattak el az MTI-hez.

Tordai Bence „Mikor fog úgy érvényesülni az állampolgári jogegyenlőség, hogy minden gyerek megfelelő minőségű oktatáshoz fér hozzá?” című írásbeli kérdésében a kormány és a Hit Gyülekezete között júliusban megkötött szerződéssel kapcsolatban a többi között azt írta, hogy az egyházi intézmények működési támogatása csaknem négyszerese az állami fenntartású iskolákénak.

Az államtitkár válaszában közölte: a baloldali politikusok „egymásra licitálva hergelik az embereket” azzal a valótlan állítással, hogy az egyházi intézmények többszörös támogatást kapnak. Ezzel szerinte nem tesznek mást, minthogy saját támogatóiknak előre megindokolják, hogy egy esetleges baloldali kormány miért csökkentené töredékére az egyházi iskolák finanszírozását.

Nem a finanszírozás nagyságában, hanem annak szabályozásában van eltérés.

„Önök az egyházi intézményekbe járó gyerekek után kisebb támogatást akarnak fizetni, mert az egyházak nem hajlandóak az Önök gender gondolkodása előtt meghajolni. Önöknek nem számítanak az egyházi iskolákba járó diákok, ezért másodrendű állampolgárként kezelik őket, akiknek csak másodrendű, csökkentett normatíva jár. Tették ezt 2010 előtt, és tennék ezt újra. Érdemes lenne kicsit nagyobb alázattal közelítenie a kérdéshez, mert az Önök politikai alakulatai már sehol sem lesznek, amikor egyházi iskolák még virágzóan fognak működni Magyarországon” – fogalmazott Rétvári Bence. Kiemelte,

a kormány tiszteletben tartja, ha valaki egyházi iskolában szeretné oktatni, nevelni gyerekét, ami meggyőződésük szerint elidegeníthetetlen emberi jog.

Rétvári Bence arra kérte az ellenzéket, hogy ne terjesszen álhíreket. Ismertette, az állami és az egyházi fenntartású iskolák finanszírozásának mértéke végeredményben azonos. Nem a finanszírozás nagyságában, hanem annak szabályozásában van eltérés, attól függően, hogy állami, vagy egyházi fenntartású intézményről van szó. „Légből kapott számok alapján, politikai okokból támadja az egyházakat, de valójában az egyházi iskolába járó gyerekeket hozná hátrányos helyzetbe. Nem újdonság ez a baloldaltól, akikkel szövetségre léptek”.

Emlékeztetett, kormányzásuk alatt, 2008-ban az Alkotmánybíróságnak kellett közbeavatkoznia, miután törvénybe iktatták az egyházi iskolák normatív finanszírozásának csökkentését. Mint fogalmazott, az egyházak fontos szerepet töltenek be egy évezrede a hazai oktatásban, támadás helyett inkább támogatnia kellene munkájukat.

Kitért arra is, hogy az önkormányzatoktól történő köznevelési feladatátvállalás többek között azzal a céllal valósult meg, hogy

mindenki számára lehetővé tegye a versenyképes, magas színvonalú oktatáshoz való akadálytalan hozzáférést, függetlenül attól, hogy állami vagy egyházi iskoláról is legyen szó.

Rávilágított arra is, hogy Tordai Bence tájékozatlanságát mi sem bizonyítja jobban, mint kérdése pontatlansága, „Társadalmi feladatellátás” címen ugyanis az egyházak nem kapnak támogatást. Közfeladat-ellátásra (óvodák, iskolák, szociális és gyermekvédelmi intézmények, kulturális intézmények fenntartása) kapnak külön-külön támogatást, de a Tordai által kérdezett adatok nem egy fejezeten belül, nem egy meghatározott jogcímcsoporton alatt állnak, így kérése értelmezhetetlen. 

„Hazánkban nem fordulhat elő, hogy az egyházi iskola választása pluszterhet jelentsen a szülők számára” – írta. Hozzátette: az elmúlt harminc évben nem volt Magyarországon olyan volumenű iskolafejlesztés, mint napjainkban, amikor uniós és költségvetési forrásból összesen több mint 900 helyszínen 290 milliárd forint értékben valósulnak meg beruházások, fejlesztések.

Rétvári szerint a baloldal nem tudja elfogadni az egyházak létét, valamint szeretnék letagadni a színvonalas egyházi közfeladat-ellátás eredményeit.

– Javaslom, hogy politikájuk kialakításakor ne csak egymással, Soros Györggyel és Gyurcsány Ferenccel folytassanak párbeszédet, hanem vegyék figyelembe a magyar emberek véleményét is – zárta válaszát.

Vasárnap.hu/MTI

(Kiemelt képünkön: Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. július 2-án. Fotó: MTI/Kovács Tamás)