Ezek a járványügyi szabályok az iskolákban szeptembertől

Magyarország jelenleg biztonságos, ezért szeptember elsején a hagyományos nevelés-oktatás megkezdése indokolt - közölte a Köznevelésért Felelős Államtitkárság kedden. Maruzsa Zoltán ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy fel kell készülni a védekezésre és a megelőzésre, étovábbá szükséges egy olyan eljárásrend kidolgozása, amely lehetővé teszi, hogy adott esetben beazonosíthatók és fokozottabban támogathatók legyenek a veszélyeztetett intézmények.

A járványügyi adatok nyomon követése alapján látható, hogy Magyarország jelenleg biztonságos, ezért szeptember elsején a hagyományos nevelés-oktatás megkezdése indokolt – áll a Köznevelésért Felelős Államtitkárság közleményében. Maruzsa Zoltán ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a köznevelésnek fel kell készülnie a védekezésre és a megelőzésre, továbbá ki kell dolgoznia egy olyan eljárásrendet, amely lehetővé teszi, hogy szükség esetén célzott beavatkozásokkal azonosíthatók és fokozottabban támogathatók legyenek a veszélyeztetett intézmények.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma keddi tájékoztatásából kiderül, hogy az Operatív Törzzsel, a Belügyminisztériummal és a Nemzeti Népegészségügyi Központtal együttműködve összeállították, és az Oktatási Hivatal segítségével valamennyi óvoda és iskola részére eljuttatták a 2020/2021. tanév kezdésére és lebonyolítására vonatkozó részletes intézkedési tervet.

Az intézkedési terv 11 témakörben és 70 pontban határozza meg az óvodák, iskolák teendőit. A protokoll kitér többek között a tanév előtti fertőtlenítésre és takarításra, a kézmosás, távolságtartás, maszkviselés iskolán belüli szabályaira, a rendezvények megszervezésére, az étkeztetésre, valamint az egészségügyi szempontból biztonságos környezet kialakítására. Külön fejezet foglalkozik a kollégiumi elhelyezésre vonatkozó speciális szabályokkal, amelyekkel kapcsolatban fontos kiemelni, hogy külföldről hazatérő kollégiumi tanuló esetében az érintettek tesztelését az állam térítésmentesen biztosítja.

A protokoll részletes útmutatást ad a tanévkezdéshez szükséges takarításra és fertőtlenítésre. Annak érdekében, hogy a fenntartók ezt megfelelő szinten el tudják végezni, a szükséges fertőtlenítőszereket az Állami Egészségügyi Ellátóközpont az Operatív Törzs döntése alapján minden intézmény számára biztosítani fogja.

Az intézkedési terv arra is kitér, mi a teendő, ha valamelyik köznevelési intézményt közvetlenül érintő megbetegedés történik. Ezekben az esetekben az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Népegészségügyi Központ a területi népegészségügyi hatósággal közösen meg fogja vizsgálni, hogy milyen intézkedést szükséges az adott intézményben meghozni. Egyedi, intézményre vonatkozó döntést az Operatív Törzs hoz meg, amelynek egyik formája lehet a tantermen kívüli, digitális munkarend elrendelése.

A további népegészségügyi döntéseket a Nemzeti Népegészségügyi Központ és az érintett szervezetek hozzák meg és hajtják végre. A most kiadott protokoll módosításig vagy visszavonásig marad érvényben, bevezetéséről és alkalmazásáról az intézményvezető köteles gondoskodni, a fenntartó feladata pedig a megvalósítást ellenőrizni – derül ki az EMMI tájékoztatásából.

A protokoll módosítására a járványügyi helyzet alakulásától függően, a tapasztalatok figyelembevételével kerülhet sor, amelyről az intézmények részletes tájékoztatást kapnak.

Forrás: EMMI

Iratkozzon fel hírlevelünkre