Tíz év alatt 7 helyet javított Magyarország az egészségben eltöltött évek számában

Az Eurostat felmérést tett közzé, ami az uniós országokat vizsgálta az egészségben eltöltött évek száma szerint. Az egészségben eltöltött évek olyan mutató, mely a várható élettartam minőséget vizsgálja, megmutatja, hogy mennyi egészségkárosodástól, betegségektől mentes életévre számíthatunk. Ez alapján beszélhetünk egészségben és betegségben eltöltött várható élettartamról.

Rétvári Bence, a KDNP alelnöke a párt honlapján megjelent közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon 2010 óta sokat javult a helyzet e tekintetben: az adatok alapján, több mint 3 évvel, pontosan 3,6 évvel nőtt hazánkban az egészségben eltöltött évek száma. A kimutatás szerint, mind a férfiak, mind a nők esetében javuló tendencia látszódik 2010 óta.

Míg akkor a férfiak mindössze 56,3 egészségben eltöltött évvel számolhattak, addig most már ez 60,4 az esetükben, a nők tekintetében pedig 58,6 évről 61,8 évre nőtt az érték. Mindez azt is jelenti, hogy

Magyarországon az emberek azzal számolhatnak, hogy 61,1 évet tölthetnek el egészségben, ez 3,6 évvel több, mint 2010-ben. Akkor az uniós rangsor végén helyezkedett el hazánk, a 21. helyen álltunk, míg most, hét helyet javítva, a tizennegyedikek vagyunk, olyan országokat előzve meg, mint például Dánia, Finnország, Ausztria, Észtország, Luxemburg, vagy éppen Hollandia.

Az Eurostat felméréséből az is kiderül, hogy bár az EU-átlag is növekedett mind a férfiak, mind a nők esetében, Magyarországon kétszer akkora ütemben javult a helyzet, mint az EU-ban átlagosan.

Ezek az adatok is visszaigazolják hazánk olyan intézkedéseit, mint a mindennapos testnevelés és a chipsadó bevezetése, a menzareform, a dohányzás visszaszorítása, az átfogó egészségügyi szűrőprogram valamint a sportolási lehetőségek bővítése országszerte. Ezek mind hozzájárulnak az egészségesebb életvitelhez, így pedig mindannyian több egészségben eltöltött évre számíthatunk.

(Forrás: KDNP.hu; Kiemelt képünk forrása: Pixabay.com)

Iratkozzon fel hírlevelünkre