Nem lesz elég egyetlen védőoltás a koronavírus ellen?

A Nemzeti Népegészségügyi Központban végzett rendszeres szennyvízvizsgálat eredményei alapján kijelenthető, hogy Magyarországon jelenleg igen kis mértékű a koronavírus-fertőzöttség – mondta a Magyar Nemzetnek adott interjújában Kis Zoltán virológus. Ez az adat egyértelműen cáfolja azokat az állításokat, melyek szerint hazánkban a hivatalosan számon tartottnál valójában jóval nagyobb lehet a megbetegedéseknek a száma. A viszonylag alacsony esetszám oka elsősorban az időben meghozott hatósági intézkedéssorozat volt. A járványügyi előírások betartása továbbra is fontos, már csak azért is, mivel kiderült: a nyári meleg nem pusztítja el a vírust.

A világ számos pontján javában zajlanak a koronavírus elleni oltóanyag kísérletek. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közlése szerint mostanra huszonhat oltóanyag került humán klinikai vizsgálati szakaszba. Kis Zoltán külön örömtelinek tartja, hogy a koronavírus elleni vakcinákat a világ nagy kutatóintézetei különféleképpen igyekeznek előállítani: a kínaiak egy korábban elölt koronavírussal próbálkoznak, Oxfordban pedig egy emberre veszélytelen, módosított csimpánz-adenovírusba ültették át a koronavírus tüskefehérjéjének a génjét.

A virológus szakember közölte: hónapok óta tart a Debreceni Egyetem és a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) közös vakcinafejlesztési projektje is. Az oltóanyag előállítása rengeteg kísérlettel jár, mivel előbb meg kell találni – illetve ki kell választani – a megfelelő vírustörzset, majd fel kell mérni, hogy mennyire tud szaporodni, miként tudják biztonságosan inaktiválni a vírust, és milyen immunválaszt vált ki.

Egyelőre nyitott kérdés az is, hogy a koronavírus elleni leendő vakcina mennyi időre tud majd védelmet nyújtani.

Egyes tanulmányok ugyanis arról számolnak be, hogy a fertőzésen átesettek idővel visszafertőzödhetnek. Ebből adódóan egyelőre kérdéses, hogy a leendő oltóanyagot elég lesz-e csak egyszer beadatni.

Kis Zoltán szerint a jelenleg érvényben lévő járványügyi intézkedéseknek – amelyek leginkább a rendszeres kézmosásban, a maszkviselésben és a szükséges védőtávolság megtartásában nyilvánulnak meg – még akkor is fontos szerepük lesz, ha az oltóanyag már rendelkezésre áll.

 

A teljes interjú a Magyar Nemzetben olvasható.

Kiemelt képünk forrása: Forrás: Pixabay.com

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre