Támogasd a szoptatást egy egészségesebb világért!

Ezen a héten ünnepeljük a szoptatási-anyatej világhetet, amely idén egy rendhagyó tematikával bővül: az anyatejes táplálás környezetre gyakorolt hatásainak vizsgálatával. Fontos, hogy gyermekeink egy egészségesebb bolygót örököljenek tőlünk!

A világ figyelme ezen a héten az anyatejes táplálás és a szoptatás felé fordul. Ebben az évben a fő téma az, hogyan tud a szoptatás és az anyatejes táplálás hozzájárulni a gyermek- és felnőttkori egészséghez, egyúttal a bolygó épségének megőrzéséhez. A szoptatásban ugyanis a fenntartható fejlődés találkozik a jelenlegi generáció igényeivel – anélkül, hogy a jövő generációját veszélyeztetné. Az anyatejes táplálás nemcsak az anya és a gyermek életesélyeire, egészségére, jóllétére, de a környezetre is pozitív hatással van. A jelenlegi járványhelyzetben pedig a csecsemők táplálására még nagyobb figyelmet kell fordítani.

Idén a járványügyi helyzethez alkalmazkodva a Magyar Védőnők Szakmai Szövetsége honlapján elérhető lesz egy olyan eseménysorozat, fórum, amelyen szakemberek és civil szervezetek osztanak meg az anyatejes táplálás, a szoptatás és a bolygó egészséges, fenntartható fejlődésének összefüggéseiről különféle információikat, kisfilmeket, cikkeket.

Az idei világhét mottója: „Támogasd a szoptatást egy egészségesebb Világért!”, amely magában foglalja azt az üzenetet, amely a szoptatás melletti kiállást még sürgetőbbé teszi. Ily módon ugyanis további lehetőségünk nyílik tág értelemben vett környezetünk állapotára is befolyást gyakorolni, hogy így a jelen és jövő generációk számára épségben megőrizzük a Földünket.

A Magyar Védőnők Szakmai Szövetsége közleményében úgy fogalmaz ezzel kapcsolatban, hogy az

anyatejes táplálás és a szoptatás életünk kezdetén az egyetlen természetes táplálási forma.

De ez még nem minden – az anyatej és a szoptatás – a tápszerrel ellentétben – ugyanis védi a környezetet számos (a klímaváltozásra is hatni képes) tényezővel – energia, idő, csomagolóanyagok és hulladék, valamint gyógyszerfelhasználás tekintetében is.

A védőnők azt is hangsúlyozzák, hogy természet- és egészségtudatos termesztéssel-termeléssel, vásárlási és életmód-szokásokkal hatékonyan befolyásolható a táplálék minősége, ezért pl. a glifozát tartalmú vegyszerek használatát számos egészségkárosító hatása miatt vissza kell szorítani. Véleményük szerint fontos, hogy a gyermek már a fogantatásától a természetes, egészséges táplálékhoz jusson – ez megalapozza későbbi, felnőttkori egészségét is. Az édesanyák és gyermekeik táplálkozása, egészséges életmódja mindannyiunk felelőssége és kötelessége a Föld egészséges fennmaradása érdekében.

A világhéthez a hagyományokhoz híven a szervező Egészségügyi Szakmai Kollégium Védőnő Tagozata és a Magyar Védőnők Szakmai Szövetsége mellett csatlakozott a Fiatal Családosok Klubja, a Melletted a Helyem Egyesület, a Magyar Asszonyszövetség, a Magyar Gyermekorvosok Társasága, a Magyar Pszichoszomatikus Szülészeti és Nőgyógyászati Társaság, a Szoptatásért Magyar Egyesület, valamint a Népesedési Kerekasztal is. Ezek a szervezetek egyetértenek abban, hogy a szoptatás a csecsemőtáplálás legideálisabb formája, amelynek

elősegítése, támogatása szakmaközi és civil együttműködésben egyaránt nagy jelentőséggel bír.

A magyarországi szoptatási-anyatej világhét fővédnöke Rétvári Bence, az EMMI parlamenti államtitkára, aki videóüzenetben köszöntötte az érdeklődőket. 

A szoptatás környezetkímélő hatásaival későbbi cikkünkben mi is foglalkozni fogunk.

Iratkozzon fel hírlevelünkre