Románia üzenete az erdélyi magyarságnak: a magyarok nem nemzetalkotó tényezők

A kézdivásárhelyi magyar fiatalok bebörtönzésével Románia azt üzeni az erdélyi magyarságnak, hogy a magyarok nem nemzetalkotó tényezők – jelentette ki az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.

Lomnici Zoltán úgy vélekedett, a terrorizmus vádjával elítélt Beke István és Szőcs Zoltán ügye terheli meg leginkább Magyarország és Románia viszonyát. Felidézte: a két fiatalt azzal vádolják, hogy 2015-ben robbantani akartak a román nemzeti ünnep, december 1-je alkalmából Kézdivásárhelyen megtartott román katonai parádén. A terrorizmus vádját pedig néhány, egyikük lakásán talált, szilveszterre vásárolt petárdára, illetve egy lehallgatott telefonbeszélgetésre alapozták. A bíróság végül 5-5 év szabadságvesztésre ítélte a két férfit – ismertette. Szerinte az ítélet azt mutatja, hogy Romániában végképp nem lehet beszélni igazságszolgáltatásról.

– Miközben Magyarországgal szemben jogállamisági eljárás folyik, az Európai Unió eltűri, hogy Románia élen jár az őshonos magyar kisebbség jogfosztásában, és a román államfő uszító kijelentéseket tesz a magyarsággal szemben

– jegyezte meg Lomnici Zoltán.

A sajtótájékoztatón Bajkai István fideszes országgyűlési képviselő azt mondta: az Emberi Méltóság Tanácsa követeli a világ emberjogi szervezeteitől, hogy szólaljanak fel a magyarságot érő súlyos jogsértések ellen. Ugyanis ma a magyarság a legüldözöttebb nemzeti kisebbség Európában – tette hozzá.

Közlése szerint a két magyar fiatal elítélése az ’50-es évek kommunista koncepciós pereit idézi, hiszen a két férfi olyan bűncselekményért van börtönben, amit nem követtek el. – Ez azt mutatja, hogy a demokrácia színfalai között tovább működik a román sovinizmus – fogalmazott.

Kérdésre válaszolva a sajtótájékoztatón elhangzott, hogy Szőcs Zoltánt feltételesen szabadlábra helyezte a bíróság, ám a döntést az ügyészség megtámadta. Beke István esetében viszont úgy döntött a bíróság, hogy nem bocsátható feltételesen sem szabadon, miközben a börtön vezetése mindkettőjük esetében javaslatot tett erre.

Ezzel kapcsolatban Lomnici Zoltán arra hívta fel a figyelmet: az eltérő eljárásnak az a célja, hogy szembeállítsák egymással a két férfit, illetve ezen keresztül megosszák az erdélyi magyarságot is.
Bajkai István hozzátette: ebben a helyzetben magánszemélyek egy csoportja folytatja az érintett családok támogatását, illetve további jogi segítséget nyújt az elítéltek számára az Emberi Méltóság Tanácsa.

MTI

(Kiemelt képünkön: Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsa elnöke (b) és Fejér László Ödön, Székelyföld szenátora sajtótájékoztatót tart 2019. március 7-én a Fidesz Klauzál téri irodájában, ahol bejelentették, hogy levélben fordulnak az Európa Tanács főtitkárához és az Európai Unió elnökéhez a Romániában terrorvád miatt 5-5 évre ítélt székely fiatalok, Beke István és Szőcs Zoltán ügyében. Fotó: MTI/Mónus Márton)

Egyelőre nem szabadulhat a Romániában terroristaváddal elítélt Beke István

Iratkozzon fel hírlevelünkre