Világszerte nő az éhezés a koronavírus hatására – Hogyan segíthetünk itthon?

54 millióra nőhet az alultáplált gyermekek száma, ami havonta újabb tízezer gyerek halálával járhat.

A Covid-19-világjárvány előtt 47 millió gyerek szenvedett az alultápláltság, a testsúlyvesztés és a vészes soványság következményeitől. A járvány miatt ez a szám az 54 milliót is elérheti a válság első tizenkét hónapjában, ami havonta újabb tízezer gyerek halálával járhat, elsősorban Fekete-Afrikában és Ázsiában – adta hírül közleményében az UNICEF. Utánajártunk annak, mi a helyzet hazánkban, és mit tehetünk hétköznapi emberként az éhezés ellen. Kiderült: már néhány ezer forinttal is sokat segíthetünk a gyerekeken!

Egyre világosabb, hogy a világjárvány következményei több kárt okoznak a gyermekeknek, mint maga a betegség. Nőtt a szegénység és csökkent az élelmiszerbiztonság. Sok létfontosságú élelmiszerellátási lánc megszakadt. Az élelmiszerárak az egekbe szöktek. Ennek eredménye, hogy a gyerekek élelmezése romlott, és nőni fog az alultápláltsági arány – hívta fel a figyelmet Henrietta Fore, az UNICEF ügyvezető igazgatója.

A kutatók szerint a Covid-19-világjárvány által a legfiatalabb gyermekek táplálkozására gyakorolt mély hatásnak vélhetően nemzedékeken átnyúló következményei lesznek. Az éhezés ugyanis gátolja a növekedést és a fejlődést.

Az UNICEF és három másik szakosított ENSZ-szervezet – az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az Élelmezési és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO), illetve az Élelmezési Világprogram (WFP) – azonnali cselekvésre szólítanak fel. Az említett szervezetek 2,4 milliárd dollárra (708,7 milliárd forint) becsülik a veszélyeztetett gyermekek megvédéséhez szükséges összeget, melyet együttes erővel igyekeznek összegyűjteni.

Szerencsére hazánkban éhhalál nem fenyegeti a gyermekeket, azonban egyes helyeken fennáll a minőségi éhezés veszélye, vagyis a kicsik ételhez jutnak ugyan, de azok minősége nem megfelelő, hisz nem tartalmazza az egészséges fejlődéshez szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat. A koronavírus-járvány következtében ráadásul többen elveszítették munkahelyüket. A kormány éppen erre való tekintettel kezeli prioritásként a munkahelyek védelmét. Bevezették a hiteltörlesztési moratóriumot is év végéig, hogy a koronavírus miatt egyetlen család se kerüljön a csőd szélére. Emellett pedig pandémiától függetlenül egyre több adókedvezményben, illetve szociális támogatásban részesülnek a gyermeket vállalók, miközben az elmúlt években jelentősen fejlődött a közétkeztetés és programok indultak annak érdekében, hogy a szegény sorsú gyerekek a nyári szünetben se maradjanak tápláló étel nélkül.

Hazánkban tehát jelentősen jobb a helyzet, mint a cikk fókuszában álló harmadik világ országaiban, ám egy valamivel szembe kell néznünk: a pazarlás nálunk is óriási méreteket ölt.

Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszer kerül a szemétbe. A szervezet célja, hogy kapcsolatot teremtsen az országunkban felhalmozódó felesleg és az arra rászorulók között.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület működése során az élelmiszerpazarlás és a nélkülözés ellen küzd: a kereskedelmi és a gyártói oldalon felhalmozódó élelmiszerfelesleget juttatják el a rászorulókhoz.

– Az általunk segített rászorulók kétharmadát a gyerekek, illetve a családok teszik ki – mondta el lapunknak Sczígel Andrea, az Élelmiszerbank külső kapcsolatokért felelős igazgatója.

Az Élelmiszerbank az élelmiszerfelesleget minden esetben partnerszervezetei, a szociális munkát végző karitatív szervezetek segítségével osztja ki. Sczígel Andreától megtudtuk azt is, hogy az egyesület évente háromszor külön pályázatot hirdet a rászoruló gyermekek további segítésére: gyermeknapon, a táboroztatások során, illetve az ünnepek idején. – Ilyenkor kifejezetten olyan programokat támogatunk, olyan szervezeteket keresünk, amelyek ennek a célcsoportnak, a gyerekeknek szerveznek valamilyen eseményt. Élelmiszercsomagokat adományozunk számukra, melyek ebben az esetben főként édességekből állnak, hiszen a nélkülözésben élő gyerekek számára ez óriási ajándékot jelent – mondta el az igazgató.

A gyerekek csoportja a legveszélyeztetettebb. Ők azok, akiknek hosszú távon befolyásolja az életét az éhezés, mind egészségügyi állapotukat, mind mentális fejlődésüket illetően. Tehát nem mindegy, hogy milyen segítséget kapnak ebben a korai időszakban, mert az meghatározza felnőtt életüket is.

Aki az Élelmiszerbankot pénzzel támogatja, hozzájárul az élelmiszerfeleslegek mentéséhez, hisz a szervezetnek finanszíroznia kell a raktározást, a szállítást és a humán erőforrást, hogy az ingyen felajánlott élelmiszerek célba is érjenek. Sczígel Andrea rámutatott:

mindössze 3000 forint támogatással 90 ezer forint értékű mentett élelmiszert tudnak eljuttatni a rászorulóknak.

Vagyis az adományozók által nyújtott támogatást élelmiszerértékben megharmincszorozzák. Tehát messze nem kell milliomosnak lennünk ahhoz, hogy mi is érdemben segíthessünk.

Mizsei Bernadett

 

Képeink forrása a Flickr.com.