Közel kilencezren úszták át idén a Balatont

Összesen 8907-en indultak a 38. Lidl Balaton-átúszáson idén. Közülük ezren választották a féltávot, a többiek 5,2 km-t teljesítettek Révfülöp és Balatonboglár között. A férfiak közül Rasovszky Kristóf úszta a legjobbat, a hölgyek közül Olasz Anna ért be elsőként.

Gyönyörű, verőfényes időben indult az idei Balaton-átúszás szombat reggel. A megfelelő hőmérséklet végigkísérte ugyan az úszókat, de a délután 1 óra körül feltámadó szél miatt keletkezett hullámok nem könnyítették meg a még vízben lévők helyzetét. A Balaton-átúszás hangulata idén is kiváló volt, amit talán fokozott az a tény is, hogy a koronavírus-járványt követően végre újra közösségi élményben lehetett részük az indulóknak. Egy kis ünneplésre is sor került idén: megtörtént a Balaton-átúszások történetének 200 000. teljesítse. Egy győri hölgy volt a jubiláns, aki emlékül egy kupát kapott a szervezőktől. A legidősebb célba érkező a 83 esztendős Runtág Tivadar volt.

Célba ért az esemény történetének 200 000. teljesítője, Rozsos Noémi, akinek az idei volt a második úszása. (Fotó: Balaton-átúszás Facebook-oldala)

Idén új rekord is született: Rasovszky Kristóf világ- és Európa-bajnok nyílt vízi úszó 57 perc alatt teljesítette az 5200 méteres távot, megdöntve ezzel Papp Márk olimpikon 2016-os, 58:33 perces rekordját. A nők között Olasz Anna volt a leggyorsabb, ő 1:01.37 órás eredménnyel ért célba.

Gellért Gábor, a nyíltvízi úszóválogatott szövetségi kapitánya a helyszínen elmondta: a junior- és a felnőttcsapat szinte minden tagja részt vett az eseményen, kiegészülve a medencés versenyző Késely Ajnával.

 

Vasárnap.hu, MTI

(Kiemelt képünkön: Rasovszky Kristóf és Olasz Anna a célban a 38. Lidl Balaton-átúszáson Balatonbogláron 2020. augusztus 1-jén. Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Iratkozzon fel hírlevelünkre