Egyre több az esélyük a túlélésre az extrém koraszülött babáknak

Egyre több pozitív híradás szól olyan kisbabákról, akik ugyan rendkívül korán érkeztek a világra (a 21. hét környékén és kevesebb, mint 500 grammos súllyal), hosszú kezelés után mégis egészségesen távoztak a kórházból.

A héten megjelent egy koraszülöttekről szóló kutatásokat összegző riport a The Federalist honlapján, amelyik biztató adatokat közöl az extrém korán (22-23. terhességi héten) született kisbabák túlélési esélyeivel kapcsolatban. A Lifenews.com beszámolója szerint azonban sajnos Amerika sok kórházában ebben az életkorban még vetélésként kezelik a születéseket és a kisbabák nem kapják meg a túléléshez szükséges ellátásokat.

A gyakorlat természetesen országonként eltérő, számos helyen a 22. hét számít vízválasztónak. Magyarországon a WHO ajánlásához igazítva a 24. héttől és 500 grammos súlyhatártól, valamint 30 centiméteres testhossztól tekintik koraszülésnek, ha egy kisbaba idő előtt érkezik.

A koraszülötteket vizsgáló kutatások minden esetre biztatóak: egy 2017-es, összesen 4600, 22-23. héten született baba adatait összegző felmérés eredményei alapján úgy tűnik, hogy hála a modern orvostudomány fejlődésének, ebben a korai életszakaszban is egyre jobbak a túlélési mutatók. 

Egy tavaly, az Iowa-i Egyetem által végzett felmérés szerint a 22. héten született gyermekek 64 százaléka, míg a 23. héten született kisbabáknak már a 82 százaléka maradt életben a születés után. Ezekben az esetekben a szülők mindig kérték az életmentő ellátást.

Egy másik, Németországban végzett felmérés azt találta, hogy megfelelő kezeléssel a 22. hétre született babák 61, míg a 23. héten világra jött gyermekek 71 százaléka élte túl a korai világra jövetelt. Itt is a szülőknek kellett kérvényezni, hogy a körülmények ellenére folytassák gyermekük életmentő ellátását. 

Egy svéd és alabamai kutatás is hasonló következtetésre jutott: itt 58-70 százalék volt az esély a 22. héten, míg 66 százalék a 23.-on.

A sajtóban egyébként egyre többször van szó extrém korán született kisbabák megható sikertörténeteiről: egészen a közelmúltig egy 21 hetes és négy napos baba volt a legkorábban született túlélő. Azonban most őt is megelőzte a pontosan 21. hétre született Jemarius története, aki nemrég egészségesen hagyhatta el a kórházat. A legkisebb súllyal született kisbabák között pedig a 23. hétre született Saybie „vezet”, aki kevesebb, mint 300 gramm volt születésekor.

Remélhetőleg ezek a pozitív példák áttörést hoznak a jövőben az egészségügyi ellátásban, és paradigmaváltás történik annak érdekében, hogy ezek az apró emberek is megkapják az esélyt az életre.

 

Forrás: The Federalist, Lifenews.com, The Epoch Times.

Életvédelemmel kapcsolatos cikkeinket a képre kattintva böngészheti: 

Iratkozzon fel hírlevelünkre