Szili Katalin: A trianoni békediktátumra mindig emlékezni kell

Szili Katalin miniszterelnöki megbízott Rákóczi Szövetség Kárpát-medencei Pedagógus Tábor hétfői nyitónapján mondott köszöntőjében fontosnak tartotta a határon túli magyarok autonómia törekvését.

A  Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sátoraljaújhelyen tartott rendezvényen Szili Katalin, a Kárpát-medencei autonómiatörekvések egyeztetéséért felelős miniszterelnöki megbízott az MTI-hez eljuttatott hangfájl szerint azt mondta:

2020 a nemzeti összetartozás éve, és a száz évvel ezelőtti trianoni békediktátumra mindig emlékezni kell.

Kitért az idei koronavírus járványra is, úgy fogalmazott: “mi mindenkor megmaradunk”.

Szólt arról is, hogy a Kárpát-medencében és a diaszpórában élő magyarság “együtt van”, egy nemzethez tartozónak érzi magát, és valósággá vált, amit az alaptörvény megfogalmazott, hogy “felelősséget viselünk egymásért”.

Azt mondta: ennek nem szabadna pártpolitikai vita tárgyává válni.

Véleménye szerint három kérdésben egyetért a magyarság. Az egyik az állampolgárság, a másik a választójog, a harmadik pedig a határon túl élők autonómiája.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy a nemzeti identitás megőrzése a huszonegyedik században különösen fontos.

A miniszterelnöki megbízott hangsúlyozta: minden nemzetnek joga van ahhoz, hogy saját identitását megőrizze, ebben “valamennyiünknek fontos szerepünk, missziónk van”.

Rendkívül fontosnak nevezte a magyarság megőrzését, mint mondta, jó lenne, ha száz, kétszáz, ötszáz év múlva is lenne magyar szó a Kárpát-medencében. “Mindannyiunkat ez vezérel”, a pedagógusok vállára nagy súly nehezedik – tette hozzá.

MTI

Kiemelt képünkön  Szili Katalin miniszterelnöki megbízott köszöntőt mond a Rákóczi Szövetség Kárpát-medencei pedagógustáborának megnyitóján. MTI/Vajda János

Iratkozzon fel hírlevelünkre