Amerikai alkotmánybíróság: a vallási intézményeknek nem kell kifizetniük az abortusz egészségbiztosítását

Az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság szerdán jóváhagyta Donald Trump elnök kormányzatának korábbi intézkedését, amely lehetővé teszi vallási intézményeknek, hogy ne finanszírozzák munkavállalóik egészségbiztosításában az abortuszt.

A döntést a taláros testület 7:2 arányban szavazta meg, két liberális bíró együtt voksolt a konzervatív tagokkal. A részletes indoklás nyilvánosságra hozatalát a bíróság csütörtökre ígérte.

Az amerikai politikai és közéletben a döntést már annak meghozatala előtt nagy jelentőségűnek tartották. Az előző elnök, Barack Obama kormányzata ugyanis a 2015-ben született, Obamacare néven ismertté vált egészségbiztosítási törvényben kötelezővé tette minden munkaadónak, hogy a munkavállalóik biztosításában a művi terhességmegszakítás költségeit is finanszírozzák. Ez alól csak a templomok mentesülhettek, más vallási intézmények nem, valamint egyes esetekben csak akkor, ha költségmentesen biztosítottak fogamzásgátló tablettákat az alkalmazottaknak. A lelkiismereti és vallásszabadság alkotmányos jogára hivatkozva több egyházi intézmény is tiltakozott, de álláspontjukat a demokrata párti kormányzat visszautasította.

Donald Trump kormányzata – hosszú évek óta tartó jogi viták után – elfogadta az egyházi intézmények álláspontját, s 2018-ban úgy döntött, kiterjeszti az abortusz költségeinek finanszírozása alól mentesülő intézmények körét. Két állam, Pennsylvania és New Jersey megtámadta ezt a rendeletet, és a legfelsőbb bíróság elé vitte az ügyet.

Bár az alkotmánybíróság részletes indoklása még nem ismert, Clarence Thomas bíró hangsúlyozta: a Trump-kormányzatnak „joga volt a törvény e passzusa alól vallási és lelkiismereti okokból kifogásokat emelő munkaadóknak mentességet biztosítani a törvény ezen rendelkezésének hatálya alól”.

 

(MTI)

Kiemelt képünk forrása: Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre