Indul a baloldali roncsderbi

Bár még majdnem 2 év van hátra a 2022-es országgyűlési választásokig, a baloldalon máris elkezdődött a szokásos helyezkedés. Az MSZP már a nyáron elkezdené a miniszterelnök-jelölt kiválasztását, Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester pedig egy interjúban jelezte: megmérettetné magát egy baloldali előválasztáson.

Úgy tűnik, a baloldalon nem tanulnak. A 2014-es és a 2018-as választások előtti kampány is azzal telt, hogy vitatkoztak, ki milyen pozícióból fusson neki a voksolásnak. Mindkét alkalommal arról szólt a kampány nagy része, hogy egymást legyőzzék, holott a szavak szintjén Orbán Viktor és kormánya ellen harcoltak. Végül pedig a választók mindkét alkalommal sommás véleményt mondtak a „teljesítményükről”.

A baloldali politikai innovátorok nem sokat dolgozhattak 2018 óta, hiszen most jó eséllyel ugyanazt látjuk majd, csak a veszekedés, a helyezkedés, egymás sárba tiprása már jóval korábban, idén nyáron vagy ősszel megkezdődik.

Alig jelentette be ugyanis az MSZP két vezetője, Kunhalmi Ágnes és Tóth Bertalan, hogy minél hamarabb meg kell kezdeni a miniszterelnök-jelölt kiválasztását, már van is egy jelentkező. Bár még nem tudni, milyen konstrukcióban, milyen szempontok szerint és kicsoda választhatná ki a legalkalmasabbnak tűnő jelöltet (ezekből a kérdésekből borítékolhatóan sok vita lesz még), ez nem zavarta Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármestert.

A baloldal önjelölt prófétája az ATV Egyenes Beszéd című műsorában fogalmazott úgy, hogy ha sokan keresik meg azzal, hogy ő lenne az alkalmas miniszterelnök-jelölt, akkor ő ezekre a felkérésekre felelősen nem mondhat nemet.

Ne legyenek kétségeink: a következő hónapokban számos nagyravágyó baloldali közéleti szereplőt „keresnek majd meg sokan azzal, hogy mennyire alkalmas lenne” miniszterelnök-jelöltnek. A jobboldalon pedig nincs más dolgunk, mint kérni egy kávét és gyönyörködni abban, amit látni fogunk.

Pedig a baloldal ősszel számos helyen kapott lehetőséget arra, hogy megmutassa, mit tud – hogy bebizonyítsa, életképes lehet a Jobbiktól a DK-ig terjedő groteszk szövetség.

Az élet azonban azokat igazolta, akik előre szóltak: káoszt, pusztítást és folyamatos szembenállást hoz majd a rémálom-koalíciók megkötése.

Ha csak az elmúlt két hetet vizsgáljuk, láthatjuk a bénult gödi várásvezetést és a szolnoki ellenzék vitáit. Mindezt 9 hónap együttkormányzás után. És nem sokkal jobb a helyzet Budapesten sem: az ellenzéki érdekek hálójában vergődő Karácsony Gergelytől eddig arra futotta saját akaratból, hogy elővegye gyermeki énjét és sárga csíkokat rajzolgasson a főváros legforgalmasabb útjaira. Az eredményt ismerjük. És egyre jobban látjuk a Karácsony mögött húzódó erőket is, a 2010 előtti időszak árnyait.

Ne hagyjuk, hogy 2022-ben visszatérhessenek!

Iratkozzon fel hírlevelünkre