Közösségi oldalán büszkélkedett Horthy Miklós szobrát meggyalázó nő

A szélsőbalos anarchista a székely zászlót és a székely himnuszt is kitiltaná a Parlamentből.

Saját Facebook-oldalán ismerte el tettét az a nő, aki tegnap vörös festékkel öntötte le Horthy Miklós szobrát Budapest belvárosában. Az ügyben a rendőrség nyomozást rendelt el. Ezzel a támadással folytatódott Magyarországon a tengerentúlon és Nyugat-Európában tomboló szoborgyalázás – közölte a Magyar Nemzet.

Én tettem – ismerte be Facebook-oldalán Tóth Edit, aki tegnap vörös festékkel öntötte le Horthy Miklós mellszobrát az V. kerületi Hazatérés temploma előtt.

A nő bizonyítékként szolgáló fényképeket is közzétett a beismerése mellé, az egyiken a meggyalázott szobor van, és lefotózta a vörös festékes kezét, valamint a nyugtát is, amelyen látható, hogy festéket vett.

– Elhatárolódás. Sem Horthy Miklós bűneivel, sem Horthy István bűntudatával nem vagyok hajlandó azonosulni. Követelem, hogy az Orbán-kormány költözzön Székelyföldre – írta Tóth Edit a közösségi oldalon.

Hozzátette azt is: „ Ki a székely himnuszt a Parlamentből, le a székely zászlót a Parlamentről. Köztársaságot újra.”

A BRFK szóvivője, Csécsi Soma alezredes tegnap a Magyar Nemzetnek elmondta, rongálás bűncselekmény miatt nyomozást rendeltek el – akkor még – ismeretlen tettes ellen. A helyszínen szemlét tartott a rendőrség, munkájukat szemtanúk beszámolói is segítik.

A rongálást kamerafelvétel is rögzítette, amelyen látszik, hogy az elkövető több mozdulattal, rengeteg festéket szétlocsolva öntötte le az egykori kormányzót ábrázoló szobrot.

Hegedűs Lóránt református lelkész a Magyar Nemzetnek elmondta: nem ez volt az első eset, hogy megrongálták a templom lépcsőjén álló mellszobrot, de a világban zajló események tükrében lát összefüggést a Black Lives Matter mozgalom és a mostani eset között.

– Számunkra Horthy Miklós gyülekezetet és templomot alapító államférfi volt, ezért is került a templomunk elé a mellszobra. Százhúsz református templom épült akkoriban a kormányzó támogatásával – indokolta a lelkipásztor a szobor jogosultságát.

Novák Előd, a Mi Hazánk politikusa közösségi oldalán azt írta: hiába is várják Karácsony Gergely elhatárolódását, ő épp felbujtónak tekinthető, hiszen a Mi Hazánk nemzeti összefogással tartott, tavalyi és idei Horthy-felvonulása kapcsán is uszított a megemlékezés ellen.

Nem az első eset, hogy a tengerentúlon és Nyugat-Európában szobrokat döntögető Black Lives Matter (BLM) mozgalom hazai, szélsőbaloldali, anarchista követői szobrot rongálnak.

Legutóbb a nemzetiszocializmus kérlelhetetlen ellenfelének, Winston Churchill brit miniszterelnöknek a budapesti szobrát gyalázták meg azzal, hogy összefestették „náci” és „BLM” feliratokkal.

Magyar Nemzet

A kiemelt kép forrása: Novák Előd Facebook videója.

Iratkozzon fel hírlevelünkre