Halünneppé tennék július második szombatját a bajai hungarikum révén
Az ország több településén is vállalták, hogy a bajai nagy főzés időpontjához kapcsolódva halételeket kínálva erősítik helyi közösségeiket, valamint népszerűsítik a halfogyasztást.
Többi között a Balatonról, Szarvasról, Dunakilitiről, Budapestről csatlakoztak a Halünnephez – tájékoztatott az előkészületekről Hajdú Miklós.
Idén július második szombatján rendhagyó módon tartják meg hagyományos főzésüket a bajaiak.
Nem a városközpontban, hanem városrészenként, 14 helyszínen kisebb csoportokban összegyűlve készíthetnek halászlevet.
Először 1996-ban, a várossá nyilvánítás 300. évfordulójának tiszteletére szervezték meg a rendezvényt, amely Baja fő attrakciójává vált, azóta minden évben július második szombatján borul füstfelhőbe a város a halászléfőzők jóvoltából.
A négynapos fesztivállá alakított rendezvény minden évben tízezreket vonzó eseménnyé, az ország egyik legnagyobb gasztrokulturális rendezvényévé vált.
Idén a koronavírus-helyzet miatt a város kénytelen volt lemondani a jubileumi programot, a hagyományőrző civil szervezet pedig jelentős erőfeszítéseket tett a hungarikummá minősített bajai halászlé népszerűségének növeléséért.
Ennek keretében a Bajai Halászléfőző Bajnokok Egyesületének szakmai közreműködésével 14 kisfilmből álló sorozatot forgattak halételekről és a halászlé mellett számos egyéb elkészítési módot mutattak be a közösségi médiafelületeken szakmai körökben elismert amatőr és profi szakácsok, főzőmesterek.
(MTI)
Kiemelt képünk forrása a itthonadelalfoldon.blog.hu