Elkészültek az első magyar Leopard harckocsik

Münchenben bemutatták a Magyar Honvédség első négy felújított Leopard A4-es harckocsiját.

Egy németországi hadiüzemben elkészült a Magyar Honvédség első négy felújított Leopard A4-es harckocsija. Ebből a típusból tizenkettő érkezik Magyarországra, majd 2023-tól csaknem félszáz, legújabb generációs Leopard tankot kap a honvédség – közölte az M1 Híradója.

A felségjelzést felragasztotta és ezzel jelképesen átvette a Magyar Honvédség első Leopard A4-es harckocsiját Lőrincz Gábor dandártábornok, a tatai alakulat parancsnoka a Krauss-Maffei Wegmann (KMW) német harcjárműgyártó udvarán.

Két másik magyar tank felújítása is befejeződött, egy harmadik pedig már a festőműhelyben van.

„Bár nagyra becsüljük a T–72-eseket, amikben jelenleg szolgálunk, de első benyomásra úgy tűnik, ez egy sokkal korszerűbb, sokkal kényelmesebb eszköz lesz. Több emberrel fogunk együtt dolgozni. Véleményem szerint jó választás lesz” – Vad Balázs fogalmazott a főhadnagy.

A legkorszerűbb technikai eszközökkel felszerelt páncélosokat az üzem gyakorlóterén mutatták be a vállalat tesztpilótái a Magyar Honvédség képviselőinek.

„A müncheni gyárban összeszerelt négy darab Leopard A4-es harckocsi várhatóan heteken belül megérkezik Magyarországra. Szeptembertől az év végéig még havonta két-két páncélos érkezik, így áll össze a Magyar Honvédség egyelőre tizenkét darabból álló Leopard flottája. Amihez 2023 második fél évétől még további negyvennégy, a világ legkorszerűbb tankjai közé számító A7-es csatlakozik majd” – közölte az M1 tudósítója Németországból.

A Honvédelmi Minisztérium másfél éve k összesen 572 milliárd forintért rendelt fegyvereket Németországból: a hatvanhat nehéz harckocsik mellett Panzerhaubitze 2000 önjáró löveget vásárolt a német Krauss-Maffei Wegmann müncheni gyárából.

Kiemelt képünkön a Magyar Honvédség új beszerzésű Leopard 2A4HU harckocsija. MTI/Koszticsák Szilárd

Iratkozzon fel hírlevelünkre