FRISSÍTVE – Lemondott a francia kormány

Lemondott hivataláról az Édouard Philippe vezette francia kormány - jelentette be pénteken a francia elnöki hivatal Párizsban.

 A bejelentés nem váratlan, miután Emmanuel Macron kormányátalakításra készült, hogy új lendületet adhasson elnöksége utolsó két évének. Azt egyelőre nem tudni, hogy újra Philippe-et nevezi ki kormányfőnek, vagy új miniszterelnököt választ a kormány élére.

Jean Castext bízta meg pénteken Emmanuel Macron francia államfő az új kormány megalakításával néhány órával az után, hogy lemondott az Édouard Philippe vezette kabinet – közölte az elnöki hivatal Párizsban.

A nagyközönség számára ismeretlen, 55 éves, jobboldali politikus 2020 április óta a koronavírus-járvány miatt kihirdetett általános karantén fokozatos feloldásáért felelős kormánymegbízott volt.  
Jean Castex korábban, Nicolas Sarkozy államfősége (2007-2012) idején az elnöki hivatal helyettes vezetője volt, majd a nagy franciaországi sporteseményeket, köztük a 2024-es párizsi olimpiai játékokat előkészítő tárcaközi bizottságot vezette,  2008 óta a spanyol határ közelében található Prades polgármestere, ahol vasárnap a szavazatok 75,72 százalékával választották újra.

 

(MTI)

Kiemelt képünkön Edouard Philippe francia miniszterelnök előterjeszti a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások feloldására vonatkozó terveit a parlament 2020. április 28-i ülésén Párizsban. MTI/EPA/ABACA pool/Niviere David

Iratkozzon fel hírlevelünkre