Fel kell vennünk a harcot a szélsőliberális térhódítással szemben

Az elmúlt napokban a CitizenGO, a Vasárnap.hu és több más konzervatív médium is beleállt a Pride által generált vitába (ha valaki nem hallott volna róla, itt mindent megtudhat). Álláspontunk szerint a Szent Korona felhasználása a meleglobbi durva nyomulásának keretében elfogadhatatlan, erre határozottan nemet kell mondani.

A helyzet egyszerű: jóérzésű ember nem tesz ilyet. 

Miközben az Értékvédők 10 pontját közel húszezren írták már alá és számos támogató üzenetet kapunk, meglepő reakciók is érkeznek. Általam nagyra becsült személyek is megjegyzik: talán csak az ellenoldal malmára hajtjuk a vizet, minek reklámot csinálni a Pridenak, engedjük el a dolgot… E megjegyzések logikáját értem, de hibásnak találom. 

A képlet ugyanis ez:

a szélsőliberális erők agresszív területfoglalása zajlik, minden hasonló kampány ennek része. Amint hátrálunk egyet (azaz „elengedünk” egy fontos ügyet), ők máris benyomulnak a felszabadult területre és újabb támadást indítanak. Most még van hová hátrálnunk, de egy idő után a sarokba fogunk visszaszorulni és akkor eszmélünk majd rá, hogy hiba volt minden négyzetcentiméter nagyvonalú átadása.

A keresztény szeretet egyébként sem bárgyú, lila-ködös valami. Nem az az okos szeretet, ha nem teszed szóvá a hibát, a bűnt, ha nem állsz ki határozottan a hited és az általad kiemelten fontosnak tartott értékek mellett. Ez csak az a szeretetfogalom, amit ránk akarnak erőltetni olyanok, akik kizárólag akkor hivatkoznak a Bibliára, ha minket akarnak elcsitítani, egyéb szerepet e könyv nem játszik az életükben.

Az a pesszimista kép lebeg előttem, hogy a jelenlegi tempót látva (vö. a nyugati civilizációban épp látványosan tomboló történelem-újraírás, szimbólumrombolások és agresszív neoliberális agenda)

két-három évtized múlva azért fogunk harcolni, hogy maradjanak még a normalitásnak apró zárványai, szigetei, ahol biztonságban tudhatjuk a gyermekeinket. 

Ha ezt nem akarjuk, most kell észnél lennünk. A nyugati konzervatívok nem kapcsoltak 1948-ban, nem kapcsoltak 1956-ban és csúnyán átaludták 1968-at is. Az eredményét a bőrünkön tapasztaljuk. 

Ha most is legyintünk, átadjuk a teret, hatalmas lesz a baj.

Ezért nem szabad hátrálnunk. Van hova, de nem éri meg. Kötelességünk kiállni értékeink és eszményeink mellett. 

 

Vágvölgyi Gergely

A szerző a Vasárnap.hu főszerkesztője.

Célkeresztben a Szent Korona: a Pride lételeme a provokáció

Iratkozzon fel hírlevelünkre