Koronavírussal fertőzött kismamán végeztek császármetszést Budapesten

A várandósság 31. hetében, 1450 grammos súllyal, császármetszéssel jött világra az a kisbaba, akinek édesanyjánál nem sokkal a szülés előtt COVID-19 fertőzést diagnosztizáltak - közölte az ellátásukat végző Semmelweis Egyetem. Az édesanya és a kisbaba állapota is stabil, az újszülöttön végzett PCR-teszt eredménye negatív.

A tájékoztatás szerint a várandósság 31. hetében, 1450 grammos súllyal, császármetszéssel jött világra az a kisbaba, akinek édesanyjánál nem sokkal a szülés előtt COVID-19 fertőzést diagnosztizáltak. Az édesanyát koronavírus okozta megbetegedésre utaló tünetek, illetve koraszülés veszélye miatt szállították át egy fővárosi kórházból a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájára – amely a koronavírusos betegek ellátására kijelölt intézmény ezen a szakterületen.

Az egyetemen azonnal PCR-tesztet végeztek a betegen, amely pozitív lett, az asszonyt a többi betegtől elkülönítve kezelték. A magzat medencevégű fekvése miatt a szülés korai megindulása után császármetszést végeztek a várandós nőnél. A műtét zavartalan volt, a fertőzésveszély maximális kizárását elősegítő szabályoknak megfelelően végezték el.

Magyarországon ez az első eset, hogy Covid-19 vírusfertőzött kismamánál hajtottak végre császármetszést.

Az édesanya és a kisbaba állapota is stabil, az újszülöttön végzett PCR-teszt eredménye negatív.

Méhen belül fertőződhettek a hármasikrek

Mindeközben Mexikóban, ahol jelenleg gyors ütemben terjed az újfajta koronavírus-fertőzés, újszülött hármasikreknél diagnosztizálták a koronavírus-fertőzést. Az ottani eset azért kirívó, mert az egészségügyi dolgozók szerint kizárt, hogy a babák a születésük után kapták volna el a vírust, tekintettel arra, hogy világra jöttük után egy órával végezték el rajtuk a tesztet. Így aztán nincs kizárva, hogy az anyaméhen belül fertőződtek meg.

A hármasikrek – két kisfiú és egy kislány – császármetszéssel jöttek a világra múlt szerdán az északkelet-mexikói San Luis Potosí állam egyik kórházában. Egyiküknél jelentkeztek a koronavírus okozta Covid-19 légzőszervi betegség tünetei. A másik két gyermek tünetmentes, illetve nincsenek tünetei a szülőknek sem, akiket ugyan teszteltek, az eredményeikre azonban még várni kell.

Semmelweis Egyetem, MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre