Százmilliós túlárazással szerezték be Karácsonyék a védőeszközöket

Többszörösen túlárazva szerezhette be a fővárosi önkormányzat a koronavírus elleni védekezéshez szükséges eszközöket, csak a tesztekre 180 millió forinttal költhettek többet a piaci árnál Karácsony Gergelyék – írja a Magyar Nemzet online kiadása a Hír TV Informátor című műsora nyomán.

Közbeszerzési eljárás nélkül rendelte meg a teszteket a veszélyhelyzet miatti rendkívüli felhatalmazást kihasználva a baloldali városvezetés – derül ki a műsorból – a beszállítók között több olyan vállalat is volt, amely a 2010 előtti szocialista kormányzás alatt rendszeresen kapott megbízásokat.

A Corden Intrernational Kft. ezúttal 190 millió forint értékben kapott megrendeléseket a fővárostól. A cég személyi állománya egy időben részleges átfedést mutatott a Kern József érdekkörébe tartozó Diagon és Medisyst Kft.-vel is. Kernt Gyurcsány Ferenc körébe tartozó üzletemberként tartják számon. A Kelen-kórház nevű magánintézménynek pedig – amely 120 millió forint értékben szerezhetett be koronavírus-gyorsteszteket a fővárosnak – az Indormátor híradása szerint egyik ügyvezetője az a Székely Tamás, aki a második Gyurcsány-kormány és a Bajnai-kabinet egészségügyi minisztere volt.

Az Informátor kereste Székelyt, ám az ügyvezető egész héten nem volt elérhető és a fővárosi önkormányzattól sem kaptak választ.

A 6-9 ezer forint közötti árú gyorstesztekért 15 ezer forint feletti összeget fizetett a főváros. A vírus örökítőanyagát kimutató, úgynevezett PCR-teszteket pedig 24 ezer forintért szerezték be Karácsonyék, holott azok 15 ezer forintért is elérhetők. A baloldali városvezetés ráadásul olyan céggel is szerződött 250 ezer FFP–2 típusú maszk beszerzésére 211 millió forint értékben, amelynek sem weboldala, sem e-mail-címe nem elérhető, és 2016-ban, valamint az azt követő két esztendőben semmilyen árbevétele nem volt. Egy másik vállalatnak – amellyel másfél millió sebészeti szájmaszk beszerzéséről állapodtak meg Karácsonyék 300 millió forintért – a fő tevékenysége az arculattervezés és szoftverfejlesztés – idézi az Informátort a Magyar Nemzet.

Forrás: magyarnemzet.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre