Abortált magzatok sejtjeit is használhatja a koronavírus elleni vakcinához a Johnson

Több katolikus vezető és életvédelmi szakember is felhívta a figyelmet arra a riasztó tényre, hogy a koronavírus elleni küzdelemben már megint a legvédtelenebbek érdekei sérülhetnek. Több olyan vakcina is készülhet, amelynek kifejlesztéséhez abortált magzatok sejtjeit használják fel a tudósok.

Egyre több életvédelmi szakember és katolikus vallási vezető emeli fel a szavát az olyan cégekkel szemben, amelyek a koronavírus-vakcina kifejlesztése során szükséges kutatásaikhoz abortált gyermekek sejtjeit használhatják fel – számolt be róla a Newsweek.

A lap arra is kitér, hogy több, évtizedes múltra visszatekintő vakcina készült már el hasonló módon, így például bárányhimlő, övsömör, hepatitis A és rubeola elleni oltások is. Az eljárás során a magzati sejtvonalat használják és tenyésztik újra laboratóriumi körülmények között, mégpedig azért, hogy megfigyelhessék, hogyan viselkednek, fejlődnek a vírusok ezekben az emberi sejtekben. Az ügyben nyilatkozó egyik orvos szerint mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az előállított termék csupán „maradékot vagy nagyon-nagyon-nagyon kis nyomokat” tartalmazhat magzati DNS-ből. 

A Lifenews.com a hírrel kapcsolatban több kutatást említ: az egyik érintett csoport a Janssen Research & Development USA, ami a Johnson & Johnson leányvállalataként működik, valamint az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca együttműködése – ezek egyébként elsőként tehetik elérhetővé a koronavírus-oltást az Egyesült Államokban. 

Több olyan kutatóközpont szerepel még a felsorolásban, amelyek használják az abortált magzatokból származó sejteket, ezek egyike már 1972 óta folytatja ezt a gyakorlatot. A szintén érintett Pittsburghi Egyetem kutatóorvosa szerint ezek a sejtvonalak kutatási szempontból sokkal hasznosabbak, mint az állati eredetűek, mert utóbbiak nem mindig hoznak létre ugyanolyan erős, sajátos immunválaszt.

Ezzel azonban nem minden tudós ért egyet. Az életvédő Charlotte Lozier Intézet például 60 olyan lehetséges víruskezelési módszert sorol fel, amelyek mindegyike etikus forrásból származó anyagokat használ – de a koronavírus-oltás fejlesztésével foglalkozó központok listáján is szerepel legalább tíz olyan csoport, amely nem használ abortált magzati sejteket a kutatásaihoz. Arról nem is beszélve, hogy a magzati sejtek kinyerésének léteznek morálisan nem kifogásolható formái: a pluripotens őssejteket, a köldökzsinórból és a placentából, valamint a magzatvízből kinyerhető sejteket is fel lehetne használni ily módon.

Trump egyégybént 2018-ban 20 millió dollárt szánt az amerikai költségvetésből az etikailag nem kifogásolható kutatásokra. A járvány idején pedig akadt olyan katolikus érsek Kanadában, aki ebből a célból adakozott egy egyetemi projekt fejlesztésére. Tavasszal az Amerikai Katolikus Püspöki Konferencia is felszólította az USA Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatalát, hogy biztosítsák az oltások erkölcsileg nem kifogásolható módszerrel történő előállítását.

Forrás: NewsweekLifenews

Iratkozzon fel hírlevelünkre