Rétvári: A kormány célja, hogy a kistelepülési iskolák fennmaradjanak

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára válaszában leszögezte: a kormány célja, hogy a kistelepülési iskolák fennmaradjanak, ennek érdekében került a nemzeti köznevelésről szóló törvénybe az a rendelkezés, amely szerint lehetőség van helyben tanulásra

olyan kistelepüléseken is, ahol legalább nyolc óvodás korú vagy nyolc alsó tagozatos korú gyermek él

és a demográfiai adatok alapján feltételezhető, hogy ez a létszám legalább három évig fenn is marad.

Amennyiben a szülők igénylik – folytatta -, úgy óvoda esetében a települési önkormányzat, alsó tagozat esetében pedig az önkormányzat kezdeményezésére az állami intézményfenntartó központ gondoskodik a feladatok helyben történő ellátásáról.

A már bezárt iskolák újranyitását is lehetővé tette a kormány – hívta fel a figyelmet az államtitkár -, ehhez támogatást nyújtottak a kistelepüléseknek ott, ahol erre szülői igény volt.

„Így utaztatás nélkül, helyben biztosított a nevelés-oktatás az 1-4. évfolyamokon” – mondta.

Az újranyitáshoz a támogatást azok a 3000 fős vagy az alatti települések önkormányzati fenntartói igényelhették, amelyek vállalták, hogy a településen már meglévő iskolaépületében a 2011/2012-es tanévtől újra megszervezik a nappali rendszerű iskolai oktatást legfeljebb 1-4. évfolyamon, vagy önálló nyolc évfolyamos általános iskolaként.

Az erre vonatkozó pályázat eredményeképpen négy településen indulhatott újra az általános iskola a 2011/2012-es tanévtől, a maradványból pedig 22 kistelepülési kisiskola támogatására nyílt lehetőség – sorolta Rétvári Bence.

Kiemelt képünkön: Rétvári Bence. Fotó: MTI/Illyés Tibor

'Fel a tetejéhez' gomb