Az antifák háborút akarnak

A magukat békésnek tituláló szélsőbaloldali szervezetek valójában az erőszak és a félelemkeltés semmilyen eszközétől nem riadnak vissza, a rasszizmus elleni tüntetéseik sorozatosan rasszista megnyilatkozásokba torkollanak. Nem békét akarnak, hanem igazi háborút, ez egyértelmű... Amerikától Európáig másfél hét alatt beindult az általuk működtetett gépezet – mintegy gombnyomásra.

Még el sem tűnt a koronavírus-járvány okozta veszély, de az Amerikai Egyesült Államok utcáit máris új ellenség hódította meg: az antifák. George Floyd rendőri túlkapás miatt bekövetkezett tragikus halálát kihasználva  szélsőbaloldali csoportok rasszista randalírozásba kezdtek a köztereken – „antirasszista zászlók” alatt. Kik ők és hogyan nyertek ekkora teret az utcai gyűlölködésben – szinte egyszerre, mintegy gombnyomásra – a világ számos országában? Valóban a hamis dollárral fizető George Floyd halála miatt történik mindez?

Antifa, képünk illusztráció. (Forrás: Flickr.com)

Egyre többet hallani az Antifáról – a fasiszta és nemzetszocialista ideológiával szemben álló szervezetről, melynek háttértevékenysége eredményeként az elmúlt hetekben tízezrek vonultak az amerikai utcákra, hogy a fennálló rendszerek – állítólagos – etnikai alapú túlkapásai ellen tiltakozzanak.

Az Egyesült Államokban csupán percekig voltak békések és vértelenek a tüntetések. Erőszakos tevékenységek, gyújtogatások, gyilkosságok kezdődtek meg. A helyzet súlyosságát mutatja, hogy a múlt héten egy rövid ideig Donald Trumpot is a Fehér Ház óvóhelyére kellett menekíteni, mert félő volt, hogy a washingtoni tüntetők betörnek az épületbe. Azóta folyik az Antifa terrorszervezetté minősítése.

Az Egyesült Államok csak az első állomás, ahol az antifák álságos ideológiák árnyékában embereket lincselnek meg és bűncselekmények sorozatát, fosztogatásokat követik el.

Vajon miért éppen most kezdődött meg a teljesen érthetetlen utcai gyűlölködés, amikor a világ a koronavírus-válság sebeiből igyekszik felocsúdni? Ne legyenek kétségeink: novemberben az Egyesült Államokban elnökválasztásokat tartanak és egyes politikai és gazdasági érdekek igencsak igyekeznek inkompetensnek beállítani a választásokon újra induló Donald Trumpot.

Antifa grafiti. Képünk illusztráció. (Forrás: Pixabay.com)

Az Antifa-mozgalom nemcsak az Egyesült Államokat érinti, egyre jobban kiterjed az egész észak-atlanti régióra – a gyűlöletkeltés a hétvégén elérte a multikulturális Londont is. Noha az Egyesült Királyság fővárosának első embere, a pakisztáni származású Sadiq Khan, az antifák a hétvégén – a normandiai partraszállás 76. évfordulóján – kétszer is Winston Churchill londoni szobra ellen fordultak, meggyalázták az egykori Nobel-díjas miniszterelnök emlékművét.

Sőt, a mozgalmárok nemcsak Churchill, hanem az amerikai rabszolgaság eltörlésében oroszlánrészt vállaló Abraham Lincoln szobrában is kárt tettek – mert véleményük szerint az egykori politikusok fajgyűlölők és rasszisták voltak.

Az EU és a NATO központjában, Brüsszelben szintén tüntetések kezdődtek. A hétvégén Berlinben és Hamburgban is szimpátiatüntetéseket tartottak – a békés demonstráció ezúttal sem sikerült, a rendőrség több mint száz embert vett őrizetbe.

Magyarországon a május 22-én történt Deák téri kettős emberölés kapcsán elkezdett hergelés egyelőre „csak” az online terekben teljesedett ki. A két, késelésben elhunyt futballszurkolót a magyarországi Antifa fajgyűlölőnek kiáltotta ki, és további romagyűlölők meglincselésére biztat Facebook-kommentjeiben.

A gyilkosságra, vagy éppen magyargyűlöletre hangoló üzeneteket a Facebook mostanáig nem távolította el.

Marad a kérdés: kinek áll érdekében, hogy ekkora indulatokat szítson a világ népei között?

 

Tóth Gábor

Kiemelt képünk forrása: Antifasiszta zászló (Forrás: Unsplash.com)

Iratkozzon fel hírlevelünkre