Életvédelmi oktatással küzdenek az abortuszok ellen Mexikóban

A fogantatástól a természetes halálig tartó élet tiszteletére készítik majd fel a diákókat Mexikóban a most elfogadott oktatási törvény szerint. A határozat az ország alkotmányával is összhangban áll, melynek megfogalmazása szerint „az állam elismeri és védi minden embernek az élethez való jogát a fogantatás pillanatától".

Mexikóban elfogadták azt az oktatási reformról szóló törvényjavaslatot, amelynek része az élet tiszteletére tanítás a fogantatásól a természetes halálig. Az új jogi környezet arra is lehetőséget teremt, hogy a testi fogyetékkal élők foglalkoztatása, képzése könnyebben megvalósítható legyen.

A tervezetet benyújtó Juan Carlos Leal úgy nyilatkozott, hogy nagyon nagy hatású törvényről van szó, amely különösen a mexikóiak értékrendjére lesz komoly befolyással. „Szeretnénk olyan új generációs fiatalokat kinevelni, akik ismerik és tisztelik az emberi értékeket, mert ez a fajta hozzáállás sajnos az utóbbi időben kiveszett Mexikóból.”

Az életvédő ConParticipación platform vezetője, Marcial Padilla szerint minden országnak feledata, hogy ezeket az elveket beépítse az alkotmányba és a jogrendjébe, és ez alól nem kivétel az ENSZ emberi jogi nyilatkozata, valamint az Amerikaközi Emberi Jogi Egyezmény sem.

„Az élethez való jog elismerésére, az ennek oktatására irányuló kezdeményezés elősegítheti a fiatalok, serdülők és gyermekek számára felfogni, milyen értékes minden egyes emberi élet” – mondta Padilla, aki szerint a törvény abban is nagy szolgálatot tehet, hogy csökkenjen az országban előforduló öngyilkosságok, függőségi problémák száma, és azt is megértetheti végre a fiatalokkal, miért nem alternatíva a terhességmegszakítás.

„A diákok végre megtanulhatják, hogy az abortusz minden körülmények között az emberi élet ellen elkövetett vétek.”

José Manuel Suazo Reyes atya, a Xalapa-i érsekség kommunikációs irodájának igazgatója levélben üdvözölte a törvény elfogadását: „Mexikó ezzel világgá kiáltja, hogy szereti és akarja az életet, hogy az abortusz nem a megfelelő válasz a bajba jutott édesanyáknak és hogy az élet védelme érdekében elengedhetetlen a kormány támogatása.” Véleménye szerint az, hogy a fiatalok megismerhetik és tanulmányaikba építik az emberi élet tiszteletét,  hozzájárul a diszkrimináció, az agresszió és a bűnözés csökkentéséhez, ami sokszor szolgál kiindulópontul az abortuszokhoz.

Csak Mexikóvárosban évi több ezer gyermek esik áldozatul a terhességmegszakításoknak.

-VIA-

Ha fontosnak tartod a családot, a szülői szerepekhez kapcsolódó értékeket, és szeretnél további cikkeink között böngészni, akkor kövesd be a Családhálót a Facebook-on!

Iratkozzon fel hírlevelünkre