Jól teljesített az ország a járványügyi veszélyhelyzetben

A koronavírus-járvány elleni védekezésben jól teljesített az ország - hangsúlyozta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő az M1 aktuális csatornán csütörtök este.

A szóvivő kiemelte: a siker közös, annak köszönhető, hogy minden fontos lépést időben meghozott a kormány és az emberek megfogadták a tanácsokat.

Felhívta a figyelmet ugyanakkor arra, hogy a járványveszély nem múlt el teljesen, ezért a járványügyi készültséget továbbra is fenntartják. Ennek keretében folyamatosan működik az operatív törzs és lesz jogköre az országos tisztifőorvosnak és a kormánynak, hogy a szükséges intézkedéseket meg tudják hozni, például az idősek vásárlási idősávjának fenntartásával vagy a rendezvénytilalommal kapcsolatban.

A jövő évi költségvetésről azt mondta, az a gazdaságvédelem költségvetése, de a családok védelme, a munka támogatása és a nyugdíjasok megsegítése továbbra is kiemelt fontosságú.

Hozzátette, hogy a költségvetésnek fontos eleme gazdaságvédelmi alap és a járványelleni védekezési alap. Ezekhez több szereplőnek, köztük az önkormányzatoknak is hozzá kell járulniuk. Kiemelte ugyanakkor, hogy a jövő évi költségvetésben az állam által az önkormányzatoknak biztosított forrás 16 százalékkal több, mint az idei.

Szentkirályi Alexandra kitért arra is, hogy június 3-7. között lesz lehetőség a trianoni megemlékezések megtartására. A kormány támogatásával készülő trianoni emlékmű avatását viszont nem június 4-én, hanem reményeik szerint augusztus 20-án tartják meg.

 

(MTI)

Kiemelt képünkön a kormany.hu által közreadott képen Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő az online megtartott Kormányinfó sajtótájékoztatón 2020. május 28-án MTI/kormany.hu/Botár Gergely