Diákok segíthetnek családoknak az újonnan indult közösségi szolgálat keretében

A jelenlegi helyzetben bármilyen segítség jól jön a családoknak. Miért ne járjanak jól ezzel a diákok is? A segítséget nyújtó, iskolai közösségi szolgálatukat végző fiatalok mostantól a Három Királyfi segítségével is elszámolhatják ezt a fajta tevékenységüket.

Minden ellenkező híreszteléssel ellentétben kisgyermekkel otthon lenni folyamatos munkát jelent. A csecsemő gondozása, a kisgyerek nevelése az egyik legfelelősségteljesebb feladat. Ugyanakkor a járvány miatt felborult az életrendünk, és bizony sokszor jól jönne a segítség. Az immár tizenegyedik éve a családokért dolgozó Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom a helyzetre reagálva családsegítő programot indít, amelybe a segítséget váró szülőket és iskolai közösségi szolgálatukat (IKSZ) elvégezni kívánó diákokat várják.

A mozgalom tájékoztatása szerint a program lényege, hogy a családoknak a közelükben lakó vagy tanuló 14-18 év közötti középiskolások segíthetnek, akiket a mozgalom koordinál, és elvégzett közösségi szolgálatukat igazolja is oktatási intézményük felé. A családok számára tehát itt a remek lehetőség, hogy megírják, hol, mikor és miben kell a segítség! A családsegítő IKSZ (Iskolai Közösségi Szolgálat) iránt érdeklődő, szolgálatukat elvégezni kívánó diákok szintén maguk regisztrálhatnak, megadva, melyik iskolába járnak, és hogy mikor, miben vállalnának szolgálatot.

Hogy működik a program?

A diákokat a Három Királyfi projektfelelősei „szervezik ki”, kötik össze a családokkal, figyelembe véve az igényeket és a lakóhelyek közötti távolságot. A diákok iskoláival a mozgalom együttműködési megállapodást köt, a kért szolgálat teljesülése esetén pedig a diák közösségi szolgálati naplójában igazolja a teljesített óraszámot. A programban egyelőre legfeljebb napi 3 óra szolgálat számolható el, és hetente legfeljebb 3 alkalom (tehát heti maximum 9 óra) engedélyezett.

A mozgalom tájékoztatása szerint bár folyamatosan követik a jelentkezéseket, a felek összekötése az adatok egyezőségén is múlik, így a szolgálat megkezdésére határidőt nem tudnak vállalni. Ám azt ígérik, amint alkalmas segítő/család adódik, minden érintettnek továbbítják az elérhetőségeket.

A programba itt lehet jelentkezni

Fontos tudnivalók

„Mivel számunkra is legfőbb az egészség, a koronavírus járvány idején a családsegítő IKSZ-hez csatlakozó diákok csak olyan feladatokat vállalhatnak – és a családok csakis olyan segítséget kérhetnek –, amik teljesíthetők a járvány elleni védelemről szóló hatályos ajánlások és jogszabályok betartásával (pl. bevásárlás, csomagszállítás, ügyintézés)” – derül ki a hivatalos tájékoztatásból.

Jó hír, hogy a program a veszélyhelyzet elmúltával is folytatódik.

(Kiemelt kép forrása: Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom)

Iratkozzon fel hírlevelünkre