A korlátozásokat a közös erőgyűjtés követi – Tata polgármestere a Vasárnapnak

Tata városa bővelkedik turisztikai látnivalókban, híresek az itteni fesztiválok, számos vállalkozás működik a településen. Ahogy az egész világ életritmusát megtörte a koronavírus-járvány, úgy Tata sem maradt ki a sorból. A város polgármesterével, Michl Józseffel beszélgettünk a koronavírus okozta akadályok áthidalásáról és a jövőbeni tervekről.

– Milyen mértékben éreztette hatását Tatán a koronavírus?

– Úgy érzem, nem volt nagyobb a járvány ereje, mint az ország bármely részén. Természetesen a városunkban élőknek is egy komoly próbatétellel kellett megküzdeniük. Nagy örömömre a helyi közösség összefogása ezúttal sem maradt el, így mi tataiak együtt jutottunk túl ezen a nehéz időszakon.

– Milyen intézkedéseket hozott az önkormányzat a védekezés első fázisában?

– Március 14-én szombaton összehívtam a vezetőtársaimat – rögtön elhatároztuk, hogy az óvodáinkban felfüggesztjük az ellátást és csak ügyeletet biztosítunk. Egy nap alatt megszerveztük az idősek és rászorulók ellátását. Biztosítottuk a napi egyszeri meleg ebéd házhoz szállítását azon óvodás és iskolás gyermekek számára is, akik ezt igényelték. A kiszállítás költségeit az önkormányzat vállalta. Óvodapedagógusaink megszervezték az online óvodai nevelést. Ez azt jelenti, hogy az

óvónénik minden héten felhívták telefonon a szülőket, és elektronikus úton heti egyéni fejlesztési tervet határoztak meg a gyerekek számára.

A legfontosabb az volt, hogy a személyes jelenlét hiánya ellenére is fenntartsuk az óvodapedagógusok és a gyerekek közötti szoros kapcsolatot.

Az idősellátásban, házi segítségnyújtásban annyi változás történt, hogy még jobban odafigyelünk erre a korosztályra. Képviselőtársaim személyesen keresték fel azokat a körzetükben lakó 65 év feletti tataiakat, akik egyedül élnek vagy a háztartásukban nincs más, akiknek a támogatására számíthatnak. Azoknak, akik ezt igényelték, házhoz visszük az ebédet, illetve a gyógyszerkiváltásban, bevásárlásban is segítséget nyújtunk számukra. Március közepén 86 fő részesült szocális étkeztetésben, jelenleg már naponta átlagosan 300 főnek visznek meleg ebédet a Szociális Alapellátó Intézmény munkatársai Tatán és a hozzá tartozó kistérségben. A kiszállítással járó költségeket ebben az esetben is az önkormányzat állja.

Emellett minden orvosunknak segítséget nyújtottunk a védőfelszerelések beszerzésében. Az idősotthonunkat kezdettől fogva kiemelten kezeltük. Nemcsak a fertőtlenítésre figyeltünk, hanem a védőeszközök biztosításával is segítettünk az intézménynek. Az elrendelt szigorú kijárási tilalom betartásával és a látogatók fogadásának felfüggesztésével is vigyázunk az otthon lakóira a mai napig.

Jó érzés ezek kapcsán megállapítani, hogy eddig nem jelent meg a fertőzés a 150 fős idősotthonunkban.

A tatai Öreg-tó. Fotó: wikipedia.org/ Süveg József

– Fokozatosan újraindul az élet Magyarországon – kiemelten fontos cél, hogy a gazdaságunk minél jobban teljesítsen. Milyen feladataik vannak a napokban?

– Annak a több mint 500 tatai vállalkozásnak, amely kérte az e-mailen való folyamatos kapcsolattartást az önkormányzattól, minden nap elküldjük a legfontosabb információkat. Én magam a helyi televízióban naponta tájékoztatót tartottam a koronavírussal összefüggő intézkedéseinkről annak érdekében, hogy a tataiak és a helyi cégek is naprakész információkkal rendelkezzenek az aktuális helyzetről.

Azoknak a tatai munkavállalóknak, akiket elbocsátottak vagy kényszerszabadságra, fizetés nélküli szabadságra küldtek, a veszélyhelyzet kihirdetése után azonnal felajánlottuk, hogy a városüzemeltető cégünknél, a Városgazda Kft-nél napi bejelentővel foglalkoztatni tudjuk őket. Mivel tavasz van, rengeteg a munka a városban, 300 hektár zöldfelületet kell gondoznunk. Bőséggel akad feladat, és ezzel is próbáltunk segíteni azokon, akik úgy érezték, a megélhetésükhöz szükségük van azonnali új munkalehetőségre.

– Hogyan tudják segíteni a helyi vállalkozásokat?

– Már a vírussal vívott küzdelem első hetei óta együttműködünk a helyi vállalkozásokkal. Van egy munkatársam, aki a városban működő körülbelül 3000 céggel (melynek fele egyszemélyes vállakozás) tartja szorosan a kapcsolatot. Körülbelül száz cég vállalja a város adóbevételeinek legnagyobb részét. Ezen cégek vezetői már a kezdetekkor megkerestek azzal, hogy milyen módon tudnak segíteni a vírus elleni küzdelemben. Ezt ezúton is hálásan köszönöm nekik. Természetesen mi is azon voltunk az első perctől fogva, hogy segítsük a tatai vállalkozásoknak ebben a rendkívüli helyzetben. Így, ahogy fentebb említettem, munkahelyet próbálunk biztosítani a krízisbe jutott munkavállalók számára.

– Milyen a kapcsolat az önkormányzat és a helyi egyházi intézmények között? Van valamilyen együttműködés a koronavírus-járvány idején?

– Az egyházközségek vezetőivel arról egyeztettünk, hogy miután az istentiszteletek és szentmisék megtartása ellehetetlenült, találjuk meg a módját, hogy a városban tevékenykedő egyházi közösségek papjaival, lelkészeivel megmaradhasson a hívek kapcsolata. Minden vasárnapra a helyi felekezetek lelkésze, papja egy-egy prédikációval készült és ezt a televízió vasárnap délelőtt és este közvetítette.

Az, hogy május 10-én vasárnap újra kinyitottak a templomok, így – természetesen a kellő óvintézkedések betartása mellett – újra lehet szentmisét tartani, nagy öröm volt a közösség számára.

Michl József, Tata város polgármestere Fotó: Tata Polgármesteri Hivatal

– Van érvényben jelenleg Tatán olyan, az általánosnál szigorúbb szabályozás, amely a település speciális adottságai miatt vált szükségessé?

– Nincsen, arra nem volt szükség, hogy az átlagosnál jobban szigorítsunk. Viszont azokon a hétvégéken, amikor erre felhatalmazást kaptunk, bezártuk a város nagy parkjait, az Öreg-tó partját, az Angolkertet, a Cseke-tó környezetét.

Ennek az áldásos hozadékát abban láttuk, hogy Tatán tudomásom szerint alacsonyan maradt a fertőzöttek száma és nem történt komolyabb megbetegedés.

– A város számára kiemelt jelentőségű az idegenforgalom. Hogyan próbálják majd visszacsalogatni a vendégeket?

– Talán nagy csalogatásra nem lesz szükség, hiszen egy közismert, sokak által kedvelt turisztikai központ a városunk. Épp nemrég ért minket az a megtiszteltetés, hogy az Által-ér völgyi kerékpárút Tata és Tatabánya közötti szakasza elnyerte az Év kerékpárútja címet – Magyarországon elsőként. Ezek az utak, melyeken el lehet jutni a majki szerzetesrend kolostorához, vagy Dunaalmásig el lehet biciklizni, önmagukban nagy vonzerővel bírnak a turisták számára.

A szállodáink nagy szeretettel várják a látogatókat, már most készülődnek a vendégek fogadására. A négycsillagos szállodák mellett most van előkészítés alatt egy ötcsillagos új létesítmény. Ha ez megépül, tovább növelheti Tata turisztikai vonzerejét. Ehhez egész biztosan hozzá fog járulni az is, hogy a napokban befejeződött a város egyik legszebb épülete, az Esterházy-kastély megújítása, amely az Öreg-tó partján az Esterházy család központjaként épült annak idején. Ez a kincsünk ősszel nyitja meg kapuit a vendégek előtt.

A nagy rendezvényeink, köztük a fesztiválok az idén tavasszal és vélhetően nyáron is elmaradnak. Reméljük, hogy az őszi Öreg-tavi Nagy Halászfesztivált és a Vadlúd Sokadalmat novemberben már talán meg tudjuk tartani.

Az idei év még abból a szempontból különleges, hogy éppen 100 éve szakították szét a történelmi Magyarországot a trianoni békediktátum döntései alapján. Sajnos most úgy tűnik, hogy a Nemzeti Összetartozás Éve alkalmából a felvidéki Szőgye, a délvidéki Magyarkanizsa és az erdélyi Szováta testvértelepüléseinkkel június 4-re szervezett közös megemlékezésünk is elmarad, de tervezzük, hogy a korlátozások feloldását követően mindenképpen valamilyen méltó alkalmat találunk a közös erőgyűjtésre. 

 

Kiemelt képünk forrása: MTI/Bodnár Boglárka

Iratkozzon fel hírlevelünkre