Tíz év mérlege: 95 százalékban teljesültek a polgári kormányzás vállalásai

A Nézőpont Intézet a FIDESZ-KDNP polgári kormányzat tíz éves működésének legfőbb eredményeit ismertette beszámolójában. A 2010. május 14-én megválasztott, Orbán Viktor által vezetett kormány befejezte a rendszerváltoztatáskor megkezdett 20 éves munkát.

Az Intézet beszámol arról, hogy a 2010-es kormányátvételkor Magyarországot súlyos válságok sorozata jellemezte. A legfontosabb problémák a gazdaság sérülékenysége, az egészségügy, valamint a szegénység és az adósságcsapda körül körvonalazódtak. Az Orbán-kormány felvállaltan a „nemzeti ügyek politikája” mellett kiálló programot dolgozott ki, melyben kiemelt jelentőségű volt – többek között – a gazdaság élénkítése, illetve az egészségügyi és a szociálpolitikai kihívásokra adandó válaszok megtalálása.

A Nézőpont Intézet tájékoztatása szerint a polgára kormányzat által 2010-ben kitűzött célok 95 százalékban teljesültek.

  • A gazdasági terén elért legfontosabb eredmény, hogy 800 ezer új munkahely jött létre. A polgári fordulat feltételét jelentette, hogy a korábbi, segélyalapú társadalom munkaalapúvá váljon. A bürokráciacsökkentéstől a vállalati és önkormányzati források biztosításán át a gazdaság keleti nyitásáig minden megvalósuló intézkedés a magyar gazdaságot ellenállóképesebbé, a magyar családokat öngondoskodóbbá tette.
  • 2010 után helyreállt a magyar rendőrség megítélése és a magyar családok biztonságérzete. A bűncselekmények száma megfeleződött, az elkövetők védelme helyett pedig az áldozatok védelmét helyezték középpontba.
  • Az orvosi életpályamodell megalkotásával, a praxishoz való jutás támogatásával és az egészségügyi bérek emelésével perspektívát kaptak az egészségügyi dolgozók.
  • A kiszámítható létbiztonság megteremtése érdekében többek között nőtt a nyugdíjak vásárlóértéke, 36 ezer család menekült meg otthona elvesztésétől, a munkavállalást és a gyermekvállalást összeférhetőbbé tették, illetve csökkentették a szociális ellátás terheit.

A kormányzatra később a kitűzött célok elérésén túl számos új – 2010-ben még nem látható, de – sürgősen megoldandó feladat hárult. A rendszerváltoztatás után elsőként vezetett be rezsicsökkentést, példa nélküli gyorsasággal zajlott a magyar gazdaság talpra állítása, valamint a hazai vállalkozások erősítése és a szociális biztonság megteremtése.

A kormány elért eredményei alapján a Nézőpont Intézet felmérése szerint az emberek többsége Orbán Viktort és kormányát várja vissza 2022 után is.

A megkérdezettek többsége szerint Orbán Viktor alakíthat kormányt 2022-ben is. (Forrás: Nézőpont Intézet)

Az Nézőpont Intézet teljes beszámolója itt érhető el.

 

Kiemelt képünk forrása: Nézőpont Intézet

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre