Lazítanak a szomszédban – Ukrajnában enyhítik a korlátozásokat

Életbe lépett a koronavírus-járvány elleni korlátozások enyhítésének első szakasza hétfőn Ukrajnában, ahol egyelőre csak vasárnap regisztráltak kevesebb újonnan azonosított fertőzöttet, mint az előző napokban.

A karantén-korlátozások május 11-től történő enyhítéséről még május 4-én hozott rendeletet a kormány, elsősorban arra alapozva ezt a döntést, hogy az ukránok belefáradtak a szigorú korlátozásokba. A matematikai számítások alapján készített előrejelzések alapján arra számítottak, hogy mostanra túljut a tetőzésen és lassulni kezd a fertőzés terjedése az országban.

Hétfőre egy nap alatt 416 új esettel 15 648-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunyt betegeké pedig 17 újabb halálos áldozattal 408-ra. Eddig 3288-an gyógyultak fel a betegségből, az elmúlt napban 228-an. Az újonnan azonosított fertőzöttek száma valóban alacsonyabb az elmúlt napokhoz képest, amikor a napi növekmény meghaladta az ötszázat, de még mindig viszonylag magasnak tekinthető a korábbi időszakokhoz képest.

Közben az elmúlt napban ezúttal a fővárosban, Kijevben jegyezték fel a legtöbb új beteget, 66-ot. Haláleset előző nap nem történt Kijevben, viszont egy új felgyógyulásról sem számolhattak be. A fővárosban az azonosított fertőzöttek száma elérte a 1871 főt, ezzel a második helyen áll a legfertőzöttebb területek között az országban a délnyugat-ukrajnai Csernyivci megye mögött, ahol eddig 2324 beteget és egyben a legtöbb elhunytat, 81-et  regisztrálták. 

Az elmúlt napok adatai alapján Vitalij Klicsko főpolgármester hétfői Telegram-üzenetében kilátásba helyezte, hogy a mostani enyhítéseket ismét szigorú korlátozások válthatják fel.

A kormányrendelet értelmében az enyhítések első szakaszában ismét szabadon látogathatóvá váltak a parkok, a közterek, a játszóterek és a szabadtéri sportlétesítmények. Működhetnek ismét a fogászatok, a szépségszalonok, a fodrászatok, a közjegyzői és ügyvédi irodák, fogadhatnak pácienseket a pszichológusok. Kinyithattak a bevásárlóközpontok kávézóinak és üzleteinek nyílt téri területei is.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál ismertetése szerint enyhítettek azokon a korlátozásokon is, amelyek a sajtóra, a nyomdákra, a szerkesztőségekre, a papír- és  nyomtatott termékek szállításával foglalkozó logisztikai vállalatokra, valamint a televíziókra és rádiókra, illetve egyéb audiovizuális tartalom előállítóira eddig vonatkoztak. A média munkatársai például fényképezhetnek és egyéb újságírói tevékenységeket végezhetnek, feltéve, hogy legfeljebb 50 ember vesz részt egy televíziós termék előállításában egy helyen, és betartják a járványellenes előírásokat. Ugyanezen feltételek mellett film- és videofelvétel készítése is engedélyezetté vált.

Kinyithattak a múzeumok, továbbá engedélyezték a színházi, zenei, cirkusz- és más művészeti társulatoknak a próbákat nézők nélkül legfeljebb ötven fő részvételével.

 

(MTI)

Kiemelt képünkön koronavírus-teszthez beérkezett mintákat vizsgál egy orvos a Kárpátaljai Megyei Népegészségügyi Központ laboratóriumában Ungváron 2020. május 8-án. MTI/Nemes János

Iratkozzon fel hírlevelünkre