A javak újraosztását sürgeti a Jezsuita Rend

Az Európai Jezsuita Provinciálisok Konferenciája üzenetet küldött az EU intézményeinek, és arra kéri őket, a koronavírus-járványra a szolidaritás elmélyítésével válaszoljanak.

A felhívás, mely a II. világháború befejeződésének 75. évfordulóján született, a javak újraelosztását sürgeti a gazdag országoktól a szegényebbek javára, utóbbiak adósságának elengedésére és a menekültek támogatására szólít fel.

A nyilatkozat rámutat: a koronavírus-járvány közepette az emberek újra felfedezik a szolidaritás keresztény üzenetét, mindezt paradox módon olyan időben, amikor a hívők nem jutnak el templomba.

“Nem élhetünk egészségesen egy beteg bolygón” – mutatnak rá a jezsuiták, utalva Ferenc pápa tanítására.

Emellett kifejezik sajnálatukat, hogy az Unió kezdetben vonakodott a vírussal küzdő déli országok segítségére sietni.

“Szerencsére az Unió visszatalált a szolidaritás gyakorlásának útjára. Középtávon az a kihívás áll előttünk, képesek leszünk-e kezelni a járvány gazdasági és társadalmi csapásait.”

“Ez óhatatlanul a források részleges újraelosztásával jár majd a tehetősebb országoktól a szegényebbek javára.”

A közlemény szerint a szolidaritás iránti felhívást a menekültekre “is ki kell terjeszteni”, különösen azokra, akiket EU-szerte táborokba zártak.

A jezsuiták leszögezik: a globális Dél ugyancsak szolidaritásért kiált, melynek magában kell foglalnia “a szegényebb országok adósságának elengedését, a katonai kiadások átirányítását az egészségügybe és a szociális szolgálatokhoz.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre