Letölthető babakelengye? Nem vicc, már elérhető a MOME kutatóinak jóvoltából!

A otthoni izoláció nehézségeit vette górcső alá a MOME, olyan segítőpakkokat létrehozva, melyekkel átvészelhetjük az időszakot

Az izoláció különös nehézséget jelenthet bizonyos speciális élethelyzetekben. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Innovációs Központ szociális design kutatócsoportja ezért olyan segítő pakkokat tervezett, amelyek kiválóan hasznosíthatóak ebben az időszakban. Elsőként a Baba pakk készült el, amely egy újszülött fogadásához szükséges alapvető eszközöket és információkat tartalmazza.

Egy újszülött érkezése a családba rengeteg változást eredményez, melyekre sokszor nehéz felkészülni, különösen egy előre nem várt izoláció idején. A jelen helyzetben az újszülöttek fogadásának tárgyi feltételei is akadályokba ütköznek, a személyi higiénia fontossága megnő, illetve a védőnői látogatások által biztosított fontos és nélkülözhetetlen tanácsadás is nehezített – írja tájékoztatójában a MOME. Ezért készítették el a ‘BABA PAKK IZOLÁCIÓRA’ elnevezésű csomagot, amely az újszülött fogadásához szükséges alapvető eszközöket és információkat tartalmazza, megkönnyítvén a szülés utáni első három hónapot.

A pakkban található ötleteket, információkat, szabásmintákat bárki letöltheti, aki segíteni szeretne azokon a családokon, akik például első gyermeküket várják ebben a bizonytalan időszakban és szükségük lenne kelengyére. A felsorolt tárgyak egy része viszonylag könnyen beszerezhető, otthon található alapanyagokból összeállítható, könnyen fertőtleníthető.

A Pakkok és a bennük található használati útmutatók összeállítása szakemberek bevonásával történt. Előképül a MOME fenntarthatósággal foglalkozó kutatói által korábban fejlesztett Bódva Pakk csomag rendszere, a finn baby box kezdeményezés, illetve a karácsonyi cipősdoboz ajándék-kampány szolgáltak.

A szakemberek további, egyéb élethelyzetekben szükséges és bevethető Segítő Pakkok fejlesztésén is dolgoznak. A honlapon megjelent tájékoztatás arra is kitér, hogy a társadalmi szolidaritás jegyében kis energiaráfordítás árán ezeknek a pakkoknak az összeállításával és átadásával bárki segítheti a környezetében élőket, családtagjait és mindazokat a hátrányos helyzetű közösségeket, amelyeknek kifejezetten szükségük van a támogatásra.

Kiemelt képünk a MOME terméket ismertető kisfilmjéből származik.

Iratkozzon fel hírlevelünkre