Botrány Újpesten: Ungár Klára lefasisztázta az egészségügyi kormányzatot!

Az egykori SZDSZ-es politikus ezt ráadásul az Újpesti Szakorvosi Rendelőintézet vezetőjeként, nyilvánosan tette közösségi oldalán. Volt polgármesterek, alpolgármesterek, országgyűlési képviselő követeli leváltását Déri Tibor regnáló momentumos polgármestertől.

 

Fenekestül felforgatott kerület

Érdekes dolgok történtek a közelmúltban Újpesten. Az őszi önkormányzati választáson a tíz évig kétharmados többségben politizáló jobboldali (Fidesz-KDNP, Újpestért Egyesület) képviselő-testületet és Wintermantel Zsolt fideszes polgármestert (valljuk be, alaposan) elverte az MSZP-ből, DK-ból, Momentumból, LMP-ből, Párbeszédből és Jobbikból álló szivárványkoalíció. Mind a 14 egyéni választókerületben győztek, a 20 fős testületbe mindössze 6-an jutottak be (listáról) a Fidesz-KDNP és az Újpestért Egyesület soraiból.

A polgármesteri széket a semmiből előbukkanó, az újpestiek számára ismeretlen, korábban vidéken eredménytelenül próbálkozó momentumos Déri Tibor nyerte el – amin talán még ő maga is meglepődött.   

Ez az új típusú, megannyi pártból összeálló társaság nem csak politikai összetételében, de viselkedésében, megnyilvánulásaiban is botrányos volt már a kampányidőszak alatt is. Módszereik között a rágalmazásig fajuló folyamatos mocskolódás mellett vidáman fért meg

a politikai ellenfelek kampányplakátjainak fekáliával történő összekenése.

A már funkciójában is csak jelképes újpesti MSZP-t a Jobbikkal történő különös társulása miatt a választások előtt például az egyébként tisztességesen baloldali, szociálisan érzékeny roma tagozat hagyta el teljes létszámában, mert nem kívántak közösködni egy „szélsőjobboldali” pártképződménnyel.

A választás másnapján – látva az ellenzéki koalíció kampánymódszereit, összetételét – közel 50 köztisztviselő, hivatalnok mondott fel az újpesti városházán. Aztán amikor az új, hatalomra jutott ellenzéki testület letette az esküt, gyorsan kirúgtak maguk is még 40 embert, több önkormányzati cég, így a Szakorvosi Rendelőintézet, a Vagyonkezelő Zrt., a Vagyonőr Kft. és az Újpesti Sajtó Kft. vezetőit, alkalmazottait.  

Kellett a hely azoknak a pártkatonáknak, akiknek a szavazatokat köszönhették. Az eseménysor érdekessége volt – emlékeztetett a helyzet a Fővárosi Közgyűlésben történtekre –, hogy a választást követően az MSZP 7 bejutott képviselője közül 6 átült a DK-frakcióba (köztük Trippon Norbert korábbi és jelenlegi alpolgármester is), és ajándékba kaptak még egy plusz (nem képviselő) alpolgármestert is Varju László DK-s országgyűlési képviselő közeli köreiből.  

 

Ungár Klára színre lép

Így a Demokratikus Koalíció lett a meghatározó erő az újpesti önkormányzatban. A közösségi oldalakon megjelent vélemények szerint az újpesti MSZP-t a jelenleg mentelmi jogától megfosztott Varju „vette meg kilóra”, aki ellen egyébként a Központi Nyomozó Főügyészség emelt vádat április elején választás rendje elleni bűntett, súlyos testi sértés bűntette és garázdaság vétsége miatt.

Közösségi oldalakon megjelent információk szerint ő vezényelte le a teljes ellenzéki kampányt, s valójában ő irányítja jelenleg is a kerületet a momentumos polgármester helyett. Neki is van persze főnöke Gyurcsány Ferenc személyében, aki időnként fel-feltűnik az újpesti városházán. Innen már nem nehéz kikövetkeztetni, hogyan, milyen koalíciós érdekek mentén került Ungár Klára az Újpesti Szakorvosi Rendelőintézet igazgatói székébe. Ugyanúgy, ahogy Gyurcsányék Karácsony Gergely fővárosi hivatalát töltötték fel a régi balliberális elit tagjaival.

Ez, mondhatnánk, demokráciában még nem is lenne olyan nagy baj, hisz aki győz, azé a hatalom. Meg a pénz.

Ungár Klára azonban többszörösen bukott politikusként, orvosi végzettség nélkül (mindössze egészségügyi-menedzseri képzettséggel) került pozícióba, és rábízták a kerület látványosan helyrehozott és egészen jól működő egészségügyi intézményét.

Ungár ezek után egyre több kérdésben nyilvánított ismét hangos véleményt. A napokban éppen a koronavírus-járvány apropóján fasisztázott egy hangosat, és háborút vizionált (igen, háborút…). Mint fogalmazott, 

„napok óta gondolkodom a teljesen felesleges, embertelen, kíméletlen kórházi ágy – kiürítések valódi okán.

Az túl egyszerű magyarázat, hogy segg hülyék, fasiszták (persze, azok). Nézzük:

  1. kell majd a hely, de nem a covid-osoknak (hadi sérültek, börtönbe zártak?)
  2. ez egy kísérlet: mérik, hogy a kórházi kapacitások felére csökkentése mekkora kiadáscsökkenést eredményez, plusz mennyivel és hol nő a halálozási ráta.
  3. mindennél fontosabb, hogy a termelés újra induljon, szabadjára akarják engedni a járványt, első körben vidéken, aztán majd Budapesten (addig is hulljanak a szemét budapestiek, akik azt sem tudják, h hogyan kell helyesen szavazni)
  4. egy fáradt miniszteri dolgozó éjjel 11- kor elírta a számokat és már nyomokban sem működik a közigazgatás
  5. az első négy pont kombinációi”

A poszt a cikk megjelenésekor is ott van még Ungár Klára Facebook-oldalán, valószínűleg büszke rá.

 

Jelentős személyek tiltakoznak

Nem így Újpest egykori polgármesterei, alpolgármesterei és országgyűlési képviselője, akik nyílt levélben követelik, hogy Déri Tibor polgármester mentse fel tisztségéből az SZTK igazgatóját.

Mint azt levelükben írják: „Ungár Klára a koronavírus-járvány kezelésével kapcsolatban tett durva kirohanásával bebizonyította, hogy alkalmatlan Újpest első számú egészségügyi vezetőjének. A még csak fél éves múltra visszatekintő DK, Momentum, MSZP, PM, Jobbik és LMP többségű városvezetés miatt folyamatosan kerülnek szégyenteljes helyzetbe az újpesti polgárok.

Elég csak a koronavírus-járvány másik nagy botrányára gondolni, amikor kiderült, hogy Varju László, Újpest DK-s országgyűlési képviselője azzal fokozta az egészségügyi veszélyhelyzetet, hogy nem steril körülmények között borítékolta, meg is fertőzhette az újpesti lakosoknak szánt, az önkormányzatnak 35 millió forintjába kerülő sebészeti szájmaszkok egy részét”. (Varju a polgármestert dicsőítő kampányanyag mellé steril csomagolás és kesztyű nélkül, az orrát nem fedő maszkban borítékolta a lakásonként 1 db. egyszer használatos sebészeti maszkot – a szerk.)

A nyílt levél így folytatódik: „Varju László és Ungár Klára esete jól példázza, hogy nem szabad beteges gyűlölettől átitatott politikai megszólalásokra, politikai haszonszerzésre irányuló szakszerűtlen akciókra használni a koronavírus-járvány teremtette veszélyhelyzetet, mert ezek lerombolják az emberek egészségügyi ellátásához, gyógyításához nélkülözhetetlen bizalmat.”

Derce Tamás, Újpest korábbi polgármestere, aki a rendszerváltáskor maga is az SZDSZ tagja volt, s 1990-től 20 éven át vezette a városrészt, saját véleményét is megfogalmazta a botránnyal kapcsolatban, melyben többek közt így ír:

„Ungár Klárának lehet véleménye. Ungár Klára írhat butaságokat is, amikor történelmi fogalmakat tudatlanul használ, hogy általa is tudott valótlanságokat igaznak tüntet fel, hogy hazugságokat sulykol a társadalomba igazságként, a mai politikában nem meglepő. Viszont jó lenne, ha tudatában lenne annak, hogy Ő egy „hivatalnok”, nem politikus, nem polgármester, nem képviselő, s ennek megfelelően viselkedne. …

… Az, hogy írása, elvi-társaihoz méltó színvonalat képvisel, már nem meglepő. Sorai, s az abban rejtőzködő gondolkodás számomra múltidéző, nincs jobb jelző rá: bolsevik. Ha nem fogadod el a mi gondolkodásunkat, ahogy Lenin elvtárs írta: „kiirtani való féreg” vagy! Néhányan még emlékszünk a pártállami gyakorlatra: hányszor megkaptuk a jelzőt, Fasiszta! mert a „Délutáni randevút” hallgattuk, mert nem akartunk KISZ-tagok, Ifjú Gárda-tagok, szakszervezeti tagok lenni, mert nem mentünk el felvonulni május elsején, mert nem akartunk Marxista- Leninista esti egyetemre  járni. Kár, hogy olyan könnyen felejtő típus”.

Kanász-Nagy Máté újpesti LMP-s alpolgármester a fent említett nyílt levélre saját közösségi oldalán válaszolt, s miközben a korábbi városvezetés eredményeit neki tulajdonítva fényezte Ungár Klárát, kijelentette: „…hogy ki mit ír ki a közösségi oldalára, kisebb jelentőségű, döntően magánügy. Mi nem az a városvezetés vagyunk, aki bármiféle vélemény esetén bárkit eltávolítana”.

Amikor egy önkormányzati intézmény vezetője „segg hülyének, fasisztának” nevezi Magyarország egészségügyi kormányzatát, miközben az épp egy világjárvánnyal küzd, akkor sokak véleménye szerint a tisztesség azt kívánná, hogy mondjon le…

 

Prófusz József

Kiemelt képünkön Ungár Klára, a SZEMA-Liberális Párt elnöke az ellenzéki egyeztetésen a Pallas Páholyban 2013. február 20-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Iratkozzon fel hírlevelünkre