10+1 értékes gondolat a zene erejéről

A zene mindannyiunkhoz közel áll. Ha tetszik számunkra egy dallam, azért lehet, mert valamit képes volt megsejteni abból, ami bennünk is mozog. A mostani, elszigeteltebb élethelyzetünkben a muzsika szerepe egyre fontosabbá vált. Azonban egyáltalán nem mindegy, mivel tápláljuk a lelkünket. Az alábbi felsorolás olyan gondolatokkal segíti a választást, amely a belső épülésünk javára lesz. Kellemes zenehallgatást és éneklést!

  1. A hang ugyanaz a levegőnek, mint a víznek a kavics, melyet beléje vetettek. (Leonardo da Vinci)
  2. A csend csupa hang, ha érted ezt a néma jelbeszédet. (Torquato Tasso)
  3. Hangok, tündérek, láthatatlanok, míg a fül meg nem idéz, áramok s jelek aztán is, tán a túlvilág az egyik, ti, kik szívünk ritmusát isteni lüktetésbe kötitek, illanóba és gyárthatóba, ti, édes, játékos kísértetei bent a Kintnek. (Szabó Lőrinc)
  4. A szó hitelét a hang adja meg. (Richard Wagner)
  5. Könnyű zene – nincs! A zene nem könnyű és nem nehéz; a zene vagy zene, vagy nem. Ha zene, jellege mindig szent, és emellett egyáltalán nem fontos, hogy misztikus költemény, mint a Parsifal, vagy vígopera, mint a Sevillai borbély (Sergio Failoni).
  6. A népdal nem lehet könnyű muzsika, mert mélyről jön, a nép életének mélységes kútjaiból fakad. (Joseph Haydn)
  7. Lehet-e valaha is igazságtalan az, aki harmonikusan van megalkotva? Nem azért oly hatalmas-e a zenei nevelés, mert a ritmus és a harmónia megleli az útját a lélek titkos rejtekeibe, kedvességet hordoz a mozgásban, és kedvessé teszi a lelket is? (Platón)
  8. Aki énekel, kétszeresen imádkozik. (Szent Ágoston)
  9. Ha meg akarjátok tudni, hogy egy országot jól kormányoznak-e vagy sem, nem kell mást tennetek, csak meghallgatnotok zenéjét. (Konfuciusz)
  10. A zene múlhatatlan része az emberi műveltségnek – zene nélkül nincs teljes ember. (Kodály Zoltán)

+1 Egymás közt énekeljetek zsoltárt, himnuszt és szent énekeket. Énekeljetek és ujjongjatok szívből az Úrnak (Szent Pál apostol).

 

Kiemelt képünk forrás a Pixabay.

Iratkozzon fel hírlevelünkre