Fenntartó, beszédes a magyar kifejezés

Előfordulhat, hogy felüti a fejét a vírus egy szociális intézményben, a fő kérdés az, hogy mit tesz a fenntartó ennek megelőzéséért vagy baj esetén a helyzet kezeléséért – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Fülöp Attila. A szociális államtitkár arról is beszámolt, hogy a kormány biztosítja a szükséges forrásokat, és minden otthonba küldtek védőfelszerelést is. A védekezés megvalósítása azonban a fenntartók feladata.

Egyes idősek otthonában történt nagyszámú fertőzéssel kapcsolatban az államtitkár hangsúlyozta: „Beszédes a magyar kifejezés, hogy fenntartó, ő az, aki fenntartja, vagyis megvalósítja az intézmény biztonságos működését, a rendet. Azoké a felelősség, akik az otthonok gazdái, és elvárható tőlük, hogy a jó gazda gondosságával járjanak el. Most a járványhelyzet miatt a fenntartóknak is többet kell tenniük, mint békeidőben. Nem szabad, hogy magukra hagyják az intézményekben dolgozókat, és gondoskodniuk kell az otthonok biztonságáról”.

Tájékoztatása szerint Magyarországon 1600 bentlakásos szociális intézmény van, amelyekben négy célcsoport, idősek, fogyatékossággal élők, szenvedélybetegek és pszichiátriai betegek élnek. Idősotthonban 55 ezer ellátott idős ember lakik. Az 55 ezer férőhelyből csak nyolcezer állami fenntartású, a többi önkormányzati, egyházi vagy civil kézben van – tette hozzá.

Fülöp Attila kifejtette, sajnos előfordulhat, hogy a fertőzés bekerül egy intézménybe, a kérdés az, hogy a vírus megjelenése előtt meghozzák-e a megfelelő óvintézkedéseket, és ha ne adj’ isten mégis bekerült a fertőzés egy intézménybe, akkor hogyan kezelik a helyzetet. Álláspontja szerint ez a két szempont határozza meg, hogy egy fenntartó jól végzi-e a feladatát.

Mint mondta: „az elmúlt három hétben volt olyan Magyarországon, amikor az izoláció sikerült egy olyan intézményben, ahová bekerült a vírus, de sajnos a jól ismert esetben, a Pesti úti Idősek Otthonában arra is volt példa, hogy nem tudták megfelelően kezelni a betegség megjelenését. Ez utóbbi Magyarország második legnagyobb idősotthona”.  Hangsúlyozta: joggal várható el, hogy egy ekkora intézmény fenntartója időben megtegye a szükséges lépéseket, és komoly felkészüléssel igyekezzen megakadályozni a betegség elterjedését. Megjegyezte, a veszélyhelyzetben most annak van itt az ideje, hogy a felmerülő  kihívásokat megoldják, orvosolják.

Arra a kérdésre, hogy az államtól megkapták-e a szükséges támogatást a szociális otthonok kifejtette: az állam egyetlen intézményt sem hagy magára, a nem államú fenntartású otthonoknak is segítséget nyújtanak.

„Aki ennek az ellenkezőjét állítja, az egész egyszerűen hazudik” – jelentette ki. Fülöp Attila az interjúban részletesen ismertette, hogy a múlt hét végéig az összes hazai idősellátással foglalkozó intézmény mindegyikébe mennyi védőfelszerelést küldtek, hozzátéve, az utánpótlást a jövőben is biztosítják.

Az államtitkár elismeréssel szólt az otthonokban dolgozók munkájáról. Mint mondta: „Magyarországon csaknem százezren állnak helyt, és ezekben a hetekben különösen nagy áldozattal gondoskodnak a rájuk bízottakról. Az országot járva sokukkal személyesen is találkozhattam, láttam a hősies erőfeszítésüket, amelyet a bajbajutottaknak vagy a rászorulóknak nyújtanak. Minden tiszteletet és elismerést megérdemelnek ezek a szakemberek”.

A Magyar Nemzet teljes interjúja itt olvasható.

Kiemelt képünkön: a kormányhivatal ellenőrzést végző munkatársai Szolnokon, az önkormányzat fenntartásában üzemelő Vízpart körúti idősek otthona alulájában 2020. április 18-án. Az idősek védelmében az ország 1035 gondozó intézményében elrendelt járványügyi ellenőrzés folyamatos lesz.
Fotó: MTI/Mészáros János

Iratkozzon fel hírlevelünkre