Karácsony nem tétlenkedett: megemelte a fővárosi cégek vezetőinek bérét

Karácsony Gergely a különleges jogrend általi felhatalmazást kihasználva a fővárosi cégek vezetőinek jelentős fizetésemeléséről döntött – írja szombati számában a Magyar Nemzet.

A járványveszély gazdasági hatásainak enyhítése különösen szükségszerűvé teszi a javadalmazási rendszer átalakítását, mivel a fővárosi tulajdonban álló gazdasági társaságoknak a várható gazdasági visszaeséshez való alkalmazkodása kulcsfontosságú a fővárosi közfeladatok hatékony ellátása szempontjából – idézi Karácsony Gergely főpolgármesternek a Fővárosi Közgyűlés feladat- és hatáskörében meghozott április 13-i döntését a lap.    

A főpolgármester a koronavírus-járvány megfékezése miatt elrendelt különleges jogrend adta felhatalmazással élve hatályon kívül helyezte a Tarlós István idejében elfogadott, többször szigorított bérpolitikai irányelvet. Az új rendszer szerint a fővárosi cégvezetők jövedelme a hasonló állami társaságok vezérigazgatói személyi alapbérének 60, illetve 80 százaléka között határozható meg.    

Amennyiben a MÁV első emberének tavalyi adatok szerinti havi ötmilliós bére lesz az etalon, akkor akár havi négymilliós apanázst is felmarkolhatnak egyes budapesti cégvezetők – jegyzi meg a lap.   

A főpolgármester arról is döntött, hogy a cégvezéreknek az úgynevezett teljesítménybérét az éves alapbér eddigi 15 százalékáról újra emeljék fel 40 százalékra.   

Karácsony Gergely 43 fővel növeli a főpolgármesteri hivatal létszámát is, döntően kommunikációs és koordinációs többletfeladatokra hivatkozva. Az adóiroda létszámát többek között azzal az indokkal bővítik, hogy a várható iparűzésiadóbevétel-kiesés ellensúlyozása az adóigazgatási apparátus megerősítését is szükségessé teszi. A Magyar Nemzet szerint ez komoly megszorítások, adóemelések előszele lehet.

MTI

Kiemelt képünkön: Karácsony Gergely főpolgármester (j) és Horváth Csaba (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP), Zugló polgármestere a XIV. kerületi Örs vezér téren 2020. március 4-én.
Fotó: MTI/Balogh Zoltán