Támaszt nyújtanak az egyházi lelkisegély szolgálatok

Húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, az egyházak szolgálata iránt ilyenkor kiemelkedő igény mutatkozik– olvasható a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárságának közleményében.

A mostani ünnep egyedülálló abban, hogy a koronavírus miatti veszélyhelyzetben a templomokban nincsenek nyilvános liturgiák, szertartások. Ezt részben pótolják a televíziós, rádiós, internetes közvetítések, de ebben a helyzetben felértékelődik az egyházak által működtetett lelkisegély vonalak szerepe is A telefonos szolgálatot papok, lelkészek, pszichológusok, mentálhigiénés szakemberek, szociális munkások látják el – áll a kommünikében. 

Magyar Katolikus Egyház

Budai Irgalmasrendi Kórház Lelkigondozó szolgálat: +36 1 438 8655, hívható mindennap 0 – 24 óráig.
“Lélekerősítő” (Pécsi Egyházmegye): +36 72 513 030, hívható: mindennap 9-12-ig és 15-19-ig.
Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ (együttműködésben a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyével): +36 1 770 7333, hívható: mindennap 0-24 óráig.

Magyarországi Református Egyház

Református Telefonos Lelkigondozói Szolgálat: +36 80 296 844, hívható: mindennap 17 órától hajnal 1 óráig, skype ID: lelkigondozas1.

Ökumenikus egyházi lelki segélyvonal: +36 80 496 005, hívható: mindennap 8 és 20 óra között

A már működő katolikus és református telefonvonalak mellett nagyszombaton, április 11-én reggel 8 órától hívható az új, ökumenikus egyházi lelki segélyvonal, amely a koronavírus miatt érintett egészségügyi dolgozók, betegek és hozzátartozóik segítésére jött létre. A vonal a Magyarországi Baptista Egyház, a Magyarországi Evangélikus Egyház, a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus Magyarországi Ortodox Exarchátus, a Magyarországi Metodista Egyház és a Magyar Pünkösdi Egyház együttműködésében működik.
    

Az államtitkárság közleményének végén köszönetet mond egyházaink sokrétű helytállásáért, reményének ad hangot, hogy a már működő és most elinduló telefonvonalak hasznos segítséget jelentenek az érintettek számára.

MTI

Kiemelt képünk forrása: pixabay.com