Nem marad következmények nélkül a kitoloncoltak átvételének elutasítása

Az amerikai kormány vízumszankciók életbe léptetését tervezi azokkal az országokkal szemben, amelyek elutasítják vagy túlzottan késleltetik az Egyesült Államokból visszaküldött emberek átvételét – jelentette ki Donald Trump.

A Mike Pompeo külügyminiszternek adott, péntek este közzétett, az év végéig hatályos utasításában Trump a koronavírus jelenleg zajló világjárványára hivatkozik és annak szükségességére, hogy biztosíthassák az Egyesült Államok törvényeit megsértő külföldi állampolgárok hazatoloncolását.

A dokumentum szerint Mike Pompeónak hét napon belül le kell tennie az asztalra a vízumszankciók kiszabására vonatkozó tervet. Arra az esetre, ha valamely ország nem veszi vissza a kitoloncoltakat, és hátráltatja a világjárványra adandó válaszhoz szükséges műveleteket, elfogadhatatlan közegészségügyi kockázatot teremtve ezzel az amerikaiak számára.

A Trump-kormányzat március 21-én, az új koronavírus okozta világjárványra hivatkozva, új határátlépési szabályokat léptetett életbe. Ezek értelmében az amerikai hivatalnokok a szokásos menedékjogi eljárások lefolytatása nélkül, gyorsított intézkedéssel távolíthatnak el embereket az országból.

Az új előírások húsz nappal ezelőtti életbelépése óta az amerikai határőrizeti szervek csaknem hétezer embert toloncoltak ki Mexikóba – jelentette a héten a Reuters hírügynökség.

Donald Trump amerikai elnök kezdettől kormányzásának egyik központi céljául tűzte ki az Egyesült Államokba irányuló bevándorlás radikális visszaszorítását.

MTI

Kiemelt képünk forrása: https://www.chamberofcommerce.org

Iratkozzon fel hírlevelünkre