Illúzió volt az emberiség hite, hogy uralja a világot

Az idei húsvétot végigkíséri a járvány miatti szorongás, de ünnepelni fogunk, ahogy lehet – mondta Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke az MTI-nek.

Bogárdi Szabó István kiemelte: nemzedékek óta nincs tapasztalatunk, hogy mit kell ilyen helyzetben tenni, miként kell viselkedni, hogy lehet túlélni. Talán az 1956-os forradalom leverése utáni kijárási tilalom, a lakosság világháború alatti helyzete vagy az első világháború utáni spanyolnátha lehettek a mostani helyzethez hasonlók, de ezek nem személyes tapasztalatai a társadalom nagyobb részének.

A református püspök szerint, bár a legmélyebb okokat majd a járvány után, visszatekintve fogja az emberiség meglátni, ahhoz nem kell sok bölcsesség, hogy felismerjük, illúzió volt az emberiség hite, hogy uralja a világot.

Azzal az önhittséggel éltünk, hogy igazi veszély nem leselkedik ránk a világban, ha mégis, az villámgyorsan legyőzhető vagy izolálható – mondta.

Meglátása szerint a járvány talán figyelmeztetés, hogy az emberiség elkerülje a hanyagságából, elbizakodottságából fakadó még nagyobb veszélyeket.

Bogárdi Szabó István szólt arról is: bár korlátok között, a templomi közösségről lemondva telik az idei húsvét, ez a helyzet jó lehetőség is, hogy a családok házi áhítatot tartva ünnepeljenek.

A templomok bezárását és az átállást az online istentiszteletekre a hívek zökkenőmentesen vették. A döntés, hogy zárva maradnak a templomok, először mindannyiunkat sokkolt, bánatosak vagyunk, hiszen együtt jó Isten elé állni. Ugyanakkor a mostani ideiglenes helyzetben a rendelkezésre álló kommunikációs formák érdekes módon egyelőre elmélyítik a kapcsolatokat – mondta a püspök  hozzátéve, hogy a folyamat vége még nem látható.

Kifejtette: a gyülekezeti tagok vasárnaponként egy-egy alkalommal 1-1,5 órát töltenek együtt, az istentiszteletek előtt és után viszonylag keveset beszélnek egymással, a templomon kívül pedig csak ritkán találkoznak. Ezek az emberek most a közösségi oldalakon egészen intenzív közösségi életet élnek, számon tartják és segítik egymást, buzdító üzeneteket küldenek egymásnak. “Az a reményem, hogyha véget ér a járvány, és megszűnnek a korlátozó intézkedések, egy megerősödött közösség tudja majd folytatni az életét – fogalmazott Bogárdi Szabó István.

A református püspök áldott és igazi reménységgel megtelt húsvétot kívánt minden embernek.

MTI

Kiemelt képünk forrása: pixabay.com