Régészeti kincseket őriz a Berekhát térsége – szarmata sírt találtak

A szarmaták nomadizáló, nagy állattartó népe évszázadokkal a magyarok megérkezése előtt élt a Kárpát-medencében, s emlékei nem tűntek el nyomtalanul. Szentesen és környékén igen gyakoriak a 3-5. századi régészeti leleteik. A napokban egy újabb szarmata sír került elő a Berekhát térségében.

Szentestől délre, a Berekhát térségében egy feltehetőleg egykori szarmata temetőre találtak a Koszta József Múzeum régészei.

Az ásatást vezető Filep Fanni az MTI-nek beszámolt arról, hogy Szentes térsége különösen gazdag régészeti leletekben. A most talált szarmata temető egy ipari beruházás során került a napvilágra. A szentesi múzeum a most talált lelőhelyet a Pázmány Péter Katolikus Egyetem  szakmai együttműködésével tárja.

Szarmata sír feltárása a Szentes melletti Berekháton (Forrás: Koszta József Múzeum hivatalos Facebook-oldala)

„Egy ásatás és a terepbejárások adatai alapján a régészeti topográfiai térképen két lelőhely is szerepel a közelben. Egy Árpád-kori temető nyomait fedezték föl korábban, és késő szarmata kori településre utaló kerámiákra is bukkantak már a felszínen”  
– mondta Filep Fanni.

Jelenleg éppen egy fiatalon elhunyt lány sírját találták meg, melynek korát a megtalált leletanyag alapján a Kr. u. 3-4. századra teszik a szakemberek.

„A mellkason egy vas fibulát, a lábfejekénél pedig egy, a korszakra jellemző fekete fényezésű, sérült kerámiaedényt helyeztek el”
– számolt be az ásatásvezető régész a sírmellékletekről.

A régészeti feltárás közel kétezer négyzetméteren folyik majd, ahol további, késő szarmata kori sírok előkerülése is várható.  

Kiemelt képünk forrása:: Koszta József Múzeum hivatalos Facebook-oldala

Iratkozzon fel hírlevelünkre