Videochat a nagyival – Magány helyett online családi összetartozás

A koronavírus elleni leghatékonyabb küzdelem az otthonmaradás – ezt már álmunkból felkeltve is tudjuk. Ám sokak számára a társas kapcsolatok leépülése éppen akkora kockázattal jár, mint kilépni az utcára: rengeteg idős ember maradt egyedül, beszorulva négy fal közé. A legtöbben magánnyal küzdenek még akkor is, ha korábban népes család vette őket körül. Nem szabad belenyugodnunk a jelenségbe! Több módon is védekezhetünk ellene.

Az emberi találékonyság határtalan. Egy amerikai kisvárosban például az unokák úgy látogatják meg a magára maradt nagyit, hogy az idős hölgy kiáll a háza elé, és a családtagok szépen sorban elautókáznak a háza előtt körbe-körbe. De a BBC-n lehet látni megható videót arról, ahogyan egy idős angol Alzheimeres hölgy zongorázik férjének, aki a háttérben ropja a táncot, hogy ne lustuljanak el a kényszerű bezártságban. Van olyan Facebook-poszt, amely 101 éves nagypapának gyűjt lájkokat, hogy ne egyedül kelljen ünnepelnie a születésnapját.

Annyi bizonyos, hogy idős családtagjaink számára még inkább kínzó teherként nehezedik az otthonmaradás, hiszen a legveszélyeztetettebb korosztály tagjaiként még egy kis egészségügyi séta vagy nagybevásárlás sem igazán ajánlott számukra. Az online kapcsolattartás sem túlzottan jellemző rájuk, ráadásul sokuknak baráti kapcsolataik is szűkösek, egy-egy régi ismerőstől, szomszédtól eltekintve.

Óriási tehát a felelősség rajtunk, fiatalabb családtagokon, hogy megértessük szüleink, nagyszüleink nemzedékével, hogy a korlátozások nem ellenük, hanem értük történnek, s ezúttal ránk vár a feladat, hogy megküzdési stratégiákat adjuk a kezükbe ebben a számukra idegen helyzetben. Mert ők bizony még sosem dolgoztak home office-ból, s valószínűleg az online chatelés sem számít gyakori elfoglaltságnak a 65+-os korosztályban. Hívjuk most segítségül a sokak által szidott modern kibertechnikát, hogy újra egyesítsük családjainkat az online térben!

A közös családi találkozások megszervezése nem egyszerű, de határozottan megéri: ha sikerül mindenki számára megfelelő időpontot találni a beszélgetésre, még az is előfordulhat, hogy ebben a kiélezett helyzetben többet fogunk „együtt lenni” távol élő szeretteinkkel, mint azt korábban a hétköznapok lehetővé tették számunkra. Hiszen most nem csupán egy családi esemény, ünnep vagy születésnap adhat apropót a találkozásnak, s a régóta szétszéledt rokonok is újra felfedezhetik a kapcsolódás örömét.

Mutassuk meg a nagyszülőknek, hogyan tudnak egyszerűen kapcsolódni, s mostantól keressük őket naponta/kétnaponta! Szervezzük oda az unokákat a képernyő elé, s garantáltan értelmet, ritmust adunk a veszélyeztetett nemzedék napjainak. Ami pedig bónuszként minket is érint majd: gyermekeinkkel együtt egyre jobban várjuk majd ezeket a virtuális találkozásokat, hiszen mi is be vagyunk zárva önmagunkba, a hírek által generált aggodalmainkba, hétköznapi kihívásainkba, s ezek a családi beszélgetések számunkra is nagyon fontos érzelmi muníciót adhatnak ezekben a nehéz időszakokban!

Iratkozzon fel hírlevelünkre