Eddig tartott a “vendégszeretet” Ausztráliában

Az ausztrál kormány arra kér minden külföldit – több mint kétmillió embert – , hogy a lehető leggyorsabban hagyja el az országot, miután az új koronavírus világjárványa miatt jelentős gazdasági visszaesés és munkanélküliség várható ott is. A kérés az ideiglenes vízummal rendelkezőkre – diákokra, vendégmunkásokra és turistákra is –  vonatkozik, az állandó letelepedett státusszal rendelkezőkre nem.

Alan Tudge, a bevándorlási ügyek ügyvezető minisztere  közleményében kifejtette: a külföldiek nagy hasznot hajtanak az ausztrál gazdaságnak és mindennapi életüknek, de nyomatékosan arra kérik az ideiglenes vízummal  az országban tartózkodókat, akik önerőből nem tudják fenntartani magukat a következő fél évben, hogy minél hamarabb térjenek haza.

 A miniszter szerint körülbelül 203 ezer turista és 118 ezer idénymunkás van az országban. Utóbbiak szabadságuk alatt általában hátizsákkal járják az országot, és legálisan itt-ott munkát vállalnak.

Idénymunkás csak abban az esetben maradhat az országban, ha bizonyos szektorok valamelyikében vállal munkát, köztük az egészségügyi ellátásban, idős-, fogyatékos- vagy gyerekgondozásban, a mezőgazdaságban vagy az élelmiszer-feldolgozásban. De ha közülük is bárki nem biztos abban, hogy fent tudja tartani magát a következő fél évben, akkor utazzon haza – szögezte le a miniszter.

Az adatok szerint jelenleg  565 ezer külföldi diák tanul az országban, ők 32,4 milliárd ausztrál dollárral (6577 milliárd forint) gyarapítják az ausztrál gazdaságot, ami azt jelenti, hogy ez a harmadik legjelentősebb exportszektor a vas- és szénkivitel után, ráadásul a külföldi diákok 250 ezer embernek adnak munkát. A kormány őket nem kéri távozásra, ha továbbra is fent tudják tartani magukat önerőből vagy olyan munkából, amelyet az említett területek valamelyikén vállalnak.

Mehreen Faruqi, a zöldek egyik szenátora bírálta a kormányt a külföldi diákokkal szembeni politikája miatt. Nyilatkozata szerint több száz külföldi diák kereste meg engem az utóbbi napokban, és panaszkodott nehézségeire. Most pedig a kormány ki is jelenti, hogy a kisujját sem mozdítja meg azokért, akik tandíjuk befizetésével és munkájukkal hozzájárulnak az ország gazdaságához – jelentette ki a szenátor.

MTI

Kiemelt képünk forrása: pixabay.com