Mozgalommá vált a nyuggerezés, a boomerezés

A koronavírus megjelenése óta újra erőre kapott az időskorúak iránti ellenszenv, különösen a közösségi médiában. Fiatalok kezdtek el gúnyolódni az öregeken, mi több, olyan hangok is megjelentek, amelyek – mintegy bűnbakként – az időseket tették felelőssé a járvány terjedéséért.

A jelenség nem új. Gondoljunk csak a nyuggerezőkre, boomerezőkre, amelyek mára mozgalommá, sőt egyes pártok politikai termékévé vált. Az „OK boomer” mozgalom az ellenállás, a trollkodás és a bosszú legegyszerűbb fegyvere lett az interneten.

A Z-generáció megtalálta a tökéletes, kompakt, megsemmisítő verbális megoldást arra, hogy elnémítsa a hárommal azelőtti, atyáskodó, ma már elképzelhetetlen mennyiségű vagyont szerző nemzedéket, azaz a boomereket, ahogy az Egyesült Államokban és általában az angolszász világban nevezik az idősebbeket. Azokat, akik sok fiatal szerint mindent elrontottak az utánuk következő generációknak, akik a begyöpösödött értékrendjükkel nem képesek lépést tartani a világgal, és akik nem értik, és soha nem is fogják megérteni azt, hogyan gondolkodhat bárki máshogy, mint ők” – írják az Indexen.

Ha lehet, még ennél is ellenszenvesebb a környezetvédelmi aktivisták beállítódása, akik már nem csak felelősnek, hanem egyenesen undorító alakoknak tekintik az öregeket. Ahogyan ezt a Nyugatnémet Rádió és Televízióban (WDR) tették, amely csatornán megjelenhetett ez a kisfilm.

Az aranyos gyermekek szájából még drámaibban hat a megbélyegzés: az én nagyim egy öreg, „természetgyilkos disznó”. A dal vége feloldja a durva beszólást, de ez nem képes semmissé tenni a korábban mondottakat.

Mert lehet, hogy a nagyi megjavult, és már nem repülővel, autóval megy üdülni, hanem hajóval, de azért korábban mégiscsak egy környezetkárosító disznó volt, aki miatt a fiatalság most szenved. A filmet a hatalmas felháborodás miatt levették a műsorról, és azzal mentegetőztek, hogy csak viccnek szánták. Erre mondja a székely: viccnek ez azért durva!

A dal szövege:
A nagyim a tyúkólban motorozik, motorozik, motorozik. 1000 liter Super benzint eléget havonta. A nagyim egy öreg, természetgyilkos disznó.
A nagyim állítja, hogy a motorozás nagyon cool, totál cool, totál cool. Az idősotthonban kerekesszék helyett használja. A nagyim egy öreg természetgyilkos disznó.

A nagyim SUV-val megy az orvoshoz, az orvoshoz, az orvoshoz. Közben elgázol két járókeretes tatát. A nagyim egy öreg, természetgyilkos disznó.
A nagyim minden nap süt magának egy szelet húst, egy szelet húst, egy szelet húst. Mert a diszkonthús szinte semmibe sem kerül. A nagyim egy öreg természetgyilkos disznó.

A nagyim már nem repül, megjavult, megjavult, megjavult. Ehelyett évente tízszer tengeri hajóútra megy, hiszen a nagyim nem egy öreg, természetgyilkos disznó.

Vékony hangon ugyan, de megindult valamiféle védekezés ez ellen, szintén a közösségi médiában. Ne képezzetek bűnbakot belőlünk, mert ők nem okozók, hanem veszélyeztetettek – mondják.

Erősítsük meg a hangjukat, és ne hagyjuk, hogy Dino Buzatti (Hajtóvadászat öregekre), vagy ugyanezen cím alatt a Burzsoá nyugdíjasok zenekar látomása bekövetkezzen! Már csak azért sem, mert – és itt térhetünk vissza a koronavírus témájához – a járvány leginkább az időseket veszélyezteti. Az életkor előrehaladtával egyre erősebben.

Nyilas György

(a szerző szociológus)

Kiemelt kép: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre