Schanda: A magyarok ellátása nincs veszélyben!

Schanda Tamás az Origónak adott interjújában beszámolt arról, hogy a kormány jelentős gazdaságvédelmi intézkedéseket vezet be a koronavírus-járvány okozta nehézségek orvoslására.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti és stratégiai államtitkára elmondta:

„Most a magyar emberek egészségének, életének a megvédése a legfontosabb feladat, de párhuzamosan megkezdtük a gazdaságvédelmi munkát is. Ami az első lépéseket illeti, a legfontosabbak azok az intézkedések voltak, amelyek az ország mindennapi működéséhez szükségesek – itt elsősorban az áruellátásra gondolok –, illetve azok, amelyek a most válságos helyzetbe kerülő ágazatokban dolgozókat segítik”.

Az áruszállításnak folyamatosnak kell lennie, erre a válság első pillanatától kedve odafigyeltek a döntéshozók, ezért törölték el a hétvégi kamionstopot. Továbbá Magyarország az Európai Bizottságnál jelezte, hogy más tagállamokhoz hasonlóan lazít az áruszállításra vonatkozó vezetési és pihenőidő szabályozásán, mellyel elérhető, hogy minden áru időben jusson el rendeltetési helyére.

„Többek között ezeknek az intézkedéseknek köszönhető, hogy nincsen áruhiány a hazai üzletekben, bár az élelmiszerek mintegy 80 százaléka egyébként is hazai, vagy hazai alapanyagból készül, így a magyarok ellátása egyáltalán nincs veszélyben”

– felelte Schanda Tamás az Origó kérdésére. Továbbá beszámolt arról, hogy:

Schanda Tamás elmondta, a magyarok ellátása nincs veszélyben (Forrás: Schanda Tamás hivatalos Facebook-oldala)

„Az elmúlt hetekben csak azokban az esetekben találkozhattak a vásárlók üres polcokkal, amikor a kereskedelemben dolgozók egyszerűen nem tudták tartani a lépést a nagy ütemű felvásárlással, ám az árucikkek akkor is ott voltak a raktárakban. Ahogy akkor, jelenleg is kapható és várhatóan a következő időszakban is hozzáférhető lesz minden termék. Legfeljebb olyan problémába ütközhetünk, hogy egy adott márkájú cikk éppen nem kapható, helyettesítő termékek azonban biztosan elérhetőek”.

Schanda Tamás kitért arra is, hogy a másik legfontosabb cél a munkahelyek megőrzése, melynek érdekében a Kormány mindent megtesz. Hangsúlyozta, 2010-hez képest 850 000-rel több munkavállaló van Magyarországon, ami bizonyítja a kormány helyes munkahelyteremtő politikáját. A járványhelyzetből adódóan több százezer ember fogja elveszíteni a munkahelyét, ezért a legfontosabb feladat, hogy a válság elmélyülését minden eszközzel megakadályozzák.

„Már az első kormányzati lépések is azt szolgálják, hogy megfékezzük ezt a folyamatot. Az elmúlt két hét gazdaságvédelmi intézkedései csaknem 90 milliárd forintot hagynak a magyar gazdaságban. Adó- és járulékkedvezményekkel segítjük a legnehezebb helyzetbe került szektorok vállalkozóit és munkavállalóit, hogy a munkahelyek megmaradhassanak.”

Schanda Tamás elmondta, a járvány okán hazánk sem kapott többletforrást az Európai Uniótól, így mint minden tagállamnak, Magyarországnak is a saját erőforrásaival kell gazdálkodnia.

A Kovács András által készített teljes interjú az Origón olvasható.

Kiemelt képünk forrása: Schanda Tamás hivatalos Facebook-oldala

Iratkozzon fel hírlevelünkre