Legyetek ti is Harcosok! Egy orvos, aki a karantén alatt is rendel

A gyerekek nem értik, mi történik. Azt látják, hogy a szülők szoronganak, a világ felborul, és ettől ők is szoronganak és félnek – fogalmaz a János kórház orvosa, aki videósorozatával szeretne segíteni gyerekeknek és szülőknek, hogy eredményesen vegyék fel a harcot a koronavírussal csakúgy, mint a karantén alatt történő sérülésekkel.

Kőnig doki, azaz Dr. Kőnig Róbert mentőtiszt, gyermeksebész, gyermek-traumatológus nem mindennapi jelenség a magyar orvoslásban. Aki járt mostanában a Szent János Kórház traumatológiáján, találkozhatott a bejárat előtt leállított motorjával, amelyet egy óriás plüssmaci őriz. Ha a doki nincs a kórházban, a nagy szőrös barát egy fa tetejéről integet vidáman a megszeppent pácienseknek.

Kőnig doki volt, aki pár hónapja szinte felrobbantotta az internetet posztjával, mikor segítséget kért kórháza számára: elfogytak ugyanis a kis betegek számára osztogatott plüssjátékok, amelyek – saját tapasztalatból mondom – még a legtraumatikusabb esetekben is mosolyt tudnak csalni egy könnyes arcocskára. Az akcióról a sajtó is beszámolt, így a végén már kérni kellett a további jó szándékú adakozóktól a plüss-szállítmányok leállítását, mivel azok nem fértek el a kórház raktárában.

A doktor most, a koronavírus idején is felismerte, hogy különleges kezelésre van szüksége kis pácienseinek, akiket feltehetően megvisel a felnőttekből áradó aggódás és bizonytalanság. Videósorozatot készített, melyben többek között azt magyarázza el a gyermekeknek, hogyan küzdhetnek maguk is a vírus ellen, s mivel válhatnak „hőssé” ebben a harcban.

A doktor azokra a szülőkre is gondolt, akik most elveszettnek érezhetik magukat, hiszen az alapvető orvosi ellátás nehezebben hozzáférhető, s ahogy Kőnig fogalmaz, ha otthon maradunk, azzal magunk is segíthetjük azt, hogy a sürgős esetekben továbbra is zavartalanul helyt tudjanak állni az orvosok. Gyorstalpaló videósorozatot készített tehát azokra az esetekre, amelyek otthon megeshetnek velünk, s amelyek súlyosságának megítélése, ellátása egy laikus számára sokszor nem könnyű feladat.

Így készült például videó a sebkötözésről:

De megtanulhatjuk azt is, milyen tünetek esetén forduljunk feltétlenül orvoshoz fejsérülés esetén:

Az élet ugyanis nem áll meg, s ha a gyerekek otthon töltik idejük nagy részét, akkor bizony a négy fal között is ugrálnak, feszegetik a határaikat. A karantén tehát nem véd meg minket a sérülésektől, de jó tudni, hogy tisztába kerülhetünk azzal, mely esetekben nem halasztható, hogy szakember segítségét vegyük igénybe. Így aztán most, a bezártság idején sem érezzük azt, hogy egyedül vagyunk problémáinkkal, hiszen Kőnig doki online továbbra is rendel számunkra.

Ha a további videókat szeretnénk megtekinteni, a sebészorvos Youtube-csatornáján tehetjük meg, ha pedig speciális kérdésünk lenne, az alábbi esetekben fordulhatunk személyesen hozzá:

– gyermeksebészeti gond, pl.: hasfájás, sérvek, vesegörcs, lenyelt idegentest, a here fájdalmas duzzanata
– ha a gyermeket baleset érte, pl.: sebellátás, esések, sérülések, égések, harapott sérülések
– ha a gyermeknek urológiai problémája van, pl.: fitymaszűkület, fájdalmas duzzadt pénisz, hereleszállási problémák.

Iratkozzon fel hírlevelünkre