„Most megmutatkozik, hogy mennyire fontos a család” – a NOE elnöke a Vasárnapnak

A Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke, Kardosné Gyurkó Katalin hitbe nyúló, reményt keltő gondolatait osztjuk meg Olvasókkal a koronavírus okozta helyzetről, az Istenbe vetett hit erejéről és a család fontosságáról.

A legfontosabb az volt, hogy felfogjuk, maradéktalanul és ésszel, hogy
ez nem egy film, ez nem egy játék, ez a valóság, ami most velünk és mindenki mással is megtörténik.
Felfogni, hogy tényleg az életünkről, szeretteink életéről van szó. Minden más csak ebből a súlyos felismerésből következhet, mert máskülönben elveszítjük az esélyt, hogy túléljük. Ez a felismert felelősségérzet az első és a legfontosabb.
 
Fontos az is, hogy az elmúlt két hétben újra kellett tanulnunk egymást. Fel kellett ismernünk saját szükségleteinket és határainkat, emellett meglátni a másikét, még akkor is, ha valamelyikünk csendesebben képviselte a saját véleményét. Mi heten élünk most együtt úgy, hogy szeretnénk jól vizsgázni a helyzetből, emberségből, kompromisszumkészségből, együttműködésből. Ezek most nem a hétköznapi családi együttlétek. Ez most nem a családi nyaralás, amikor a pihenésen és a feltöltődésen van a hangsúly.
Ez most az együtt túlélés, mert mindenki szeretne jól teljesíteni a saját helyén, miközben megváltozott a környezet.
Különösen fontos meglátni, hogy ebben a bezártságban kinek mire van igénye, kinek hol húzódnak a határai.
Egymásra vagyunk utalva, a szó legszorosabb értelmében, jobban, mint ahogy azt valaha is gondoltuk.
Ebben a valóságban megmutatkozik, hogy mennyire fontos a család. Most a barátok, ismerősök csak online léteznek. Fontos a velük való kapcsolat, de a család az, amely fizikai jelenlétével MINDENT nyújthat: biztonságot, barátságot, szeretetet, gondoskodást. Amiről eddig sokan azt hitték, hogy csak szlogen, az most megmutatja, hogy mennyire létezik és mennyire fontos, hogy létezzen.
 
S ugyanígy a nemzet közössége. Megmutatkozott egy közös cél, ami mindannyiunk számára életbevágó:
együttes fegyelemmel és a lehető legkisebb veszteséggel éljük túl ezt a krízist.
A család és a nemzet mellett pedig ott él elmondhatatlan erejével a hit.
Isten szeretetből teremtette az embert, és az Ő szeretete állandó. Nem változik, még akkor sem, ha mi ezt néha másként gondoljuk, másként éljük meg.
Egyedül Ő képes nekünk megadni a szabadságunkat. Tőle kaphatjuk meg a nehézségek és a viharok között is a lelki békességet, akár a félelmeinket kell letenni Neki, akár veszteségeinket.
Az Ő ereje erőtlenségünk által ér célhoz. Engedjük!
 
Fotó: Vasárnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre