Koronavírus – Ukrajna hogy fogja bírni?

Ukrajnát sem kerüli el a koronavírus, jelenleg több mint 600 fertőzöttet tartanak nyilván, és 17-en hunytak el a betegség következtében. A kormány határozott intézkedéseket hozott, március 13-án bezárták az iskolákat. Közterületen, közösségi terekben a maszk viselése kötelező. A jelenlegi helyzetről Debreceni Mihályt, a kárpátaljai magyar nyelvű TV 21 Ungvár munkatársát kérdeztük.

Debreceni Mihály újságíró, TV21 Ungvár

– Hogy fogadták az ott élők a koronavírus miatti intézkedéseket?

– Kijárási korlátozást ugyan nem rendeltek el, az utcák mégis elnéptelenedtek. Az emberek itt nem viccelnek a vírussal, mert aki itt megbetegszik, az az egészségügyi ellátórendszerre – annak elavultsága, korszerűtlensége, alulfinanszírozottsága miatt – nem számíthat.

A kormány a karantént eredetileg a március 12-től április 4-ig terjedő időszakra jelölte ki, de ez a mostani helyzetet tekintve nyilván meghosszabbodik. Előírták ugyan a 200 főt meghaladó tömeges rendezvények betiltását, azonban kitértek arra, hogy ez nem vonatkozik az állami szükségletű összejövetelekre. A sporteseményeket csak nemzetközi szervezetek által kiállított engedély ellenében rendezhetik meg – nézőközönség nélkül.

A megyében a vírus terjedésének feltételei sajnos igen kedvezőek. Rengeteg az ingázó, a vendégmunkás. Az Európában tomboló járvány miatt az Olaszországban, Németországban, Spanyolországban, Lengyelországban, Csehországban dolgozók tömegével, százezres nagyságrendben özönlöttek haza. A határokat március 29-én lezárták, de a feltorlódott tömeg miatt az ukrán állampolgárokat kis csoportokban valahogy hazajuttatják.

Külföldiek, így magyarországiak sem léphetik át a határt semmilyen indokkal, még temetésre sem mehetnek át. Az országban csak szűk családi körben engedélyezik a szertartásokat.

Az új egészségügyi miniszter (Makszim Sztepanov) a mai kormányülésen további szigorításokat sürgetett a járvány gyors terjedésének megakadályozása érdekében.

– Mi történik azokkal, akik most tértek haza külföldről?

– Itt is kötelező a 14 napos önkéntes karanténba-vonulás, otthon kell maradniuk, és naponta két alkalommal telefonon jelentkezniük a hivatalos szerveknél.

A megyei és a járási közgyűlések az egészségügyi intézményeknek már kiutaltak bizonyos összegeket a felkészülésre, de ez valószínűleg nem lesz elegendő.

Kárpátalján 16 intézményt jelöltek ki a fertőzött betegek ellátására.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség gyűjtésbe kezdett az egészségügyi intézmények megsegítésére. Védőfelszereléseket, lélegeztetőgépeket próbálnak beszerezni, melyek az itteni anyagi lehetőségekhez mérten horribilis összegekbe kerülnek. Csak külföldről tudják beszerezni, a behozatal rendkívül körülményes.

Az iskolákban távoktatás folyik itt is, a tanévet július 1-jéig meghosszabbították. A 4. és 9. osztályosok aktuális év végi vizsgáit eltörölték, de az érettségiket megtartják, csak azok időpontjait tolják későbbre.

A kormány legfrissebb, mai információja szerint egy napokon belül hivatalossá váló rendelet értelmében április 24-ig Ukrajna egész területén tilos lesz:

  • közterületen védőmaszk nélkül tartózkodni
  • kettőnél több személynek együtt haladni, kivéve szolgálati szükségszerűség esetét vagy gyermekek kíséretét
  • 16 év alatti személyeknek közterületen tartózkodni felnőtt kísérete nélkül
  • parkokat, parkosított tereket, pihenőövezeteket, parkosított, erdős és vízparti övezeteket látogatni, kivéve háziállatok egy személy általi sétáltatását vagy szolgálati szükségszerűség esetét
  • játszóterek és sportpályák látogatása.

A helyzet tehát szigorodik!

 

Prófusz József

Kiemelt képünkön a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola épülete látható. Forrás: Vasárnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre