Köszönő szavakat vetítenek a franciák az Eiffel-toronyra

Az Eiffel-toronyra kivetítve mondtak köszönetet a párizsiak az áldozatos munkát végző egészségügyi dolgozónak és mindenki másnak, aki más alapvető feladatokat lát el a francia fővárosban ezekben, a koronavírus-járvány miatt válságos napokban.

A 324 méter magas tornyot ezentúl minden este 8 és 11 óra között megvilágítják köszönetet mondó és a lakosságot franciául és angolul is otthonmaradásra buzdító feliratokkal – közölte Anne Hidalgo főpolgármester.

A kivilágítást bejelentő Twitter-üzenetében a főpolgármester nemcsak az egészségügyi dolgozóknak mondott köszönetet, hanem a rendőröknek, csendőröknek, önkormányzati dolgozóknak, polgárvédelmiseknek, mentősöknek, katonáknak, pénztárosoknak, köztisztasági dolgozóknak, futároknak, boltosoknak, önkénteseknek és más segítőknek, és minden más párizsinak, aki küzd a Covid-19-cel.

A szomszédos Svájcban is az ország egyik jelképére, a Matterhorn hegycsúcsra vetített fényjátékkal próbálnak lelket önteni a járvány miatt elkeseredett emberekbe. 

A járvány miatt kiürült síparadicsom, Zermatt önkormányzata Gerry Hofstetter fényművészt bízta meg azzal, hogy óránként vetítsen a hatalmas sziklafalra különféle, reményt sugárzó üzeneteket, így a Hope (remény) szót vagy a svájci zászlót.

A “Remény” feliratot vetíti a zermatti Matterhorn-hegy csúcsára Gerry Hofstetter svájci fényművész 2020. március 26-án. Hofstetter célja, hogy a remény és a szolidaritás üzenetét küldje a koronavírusos megbetegedésben szenvedők számára. Fotó: MTI/EPA-KEYSTONE/Valentin Flauraud

A társadalomnak ugyanolyan erővel és kitartással kell összetartania és átvészelnie a vihart, mint amilyen erősen, magabiztosan áll a helyén a Zermatt – hangoztatta a városvezetés.

A Matterhorn kivilágítása április 19-ig tart, ha az időjárás engedi. A fényjátékot élőben, nagy felbontásban közvetítik a hegycsúcsot övező webkamerák a zermatt.ch/hope internetes oldalon.

Párizsban egy operaénekes esténként az erkélyéről ad koncertet klasszikus dalokból, hogy felvidítsa szomszédait, akik hozzá hasonlóan csak a legszükségesebb esetben hagyhatják el otthonukat.

– Én nem vagyok orvos, nem vagyok hős, nem vagyok kórházi ápoló. Az egyetlen dolog, amit tudok, az az éneklés, ezzel próbálok meg némi örömöt okozni másoknak – mondta egy tévéinterjúban Stéphane Sénéchal, a 43 éves tenor.

Az énekes a kijárási korlátozások március 17-i kezdete óta, esti 7 órai kezdéssel tartja önkéntes erkélykoncertjeit.

MTI

Kiemelt képünk forrása: pixabay.com

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre