V4NA: Magyarország megelőzte Európát a járványkezelésben

A V4NA nemzetközi hírügynökség összegyűjtötte, hogy a különböző európai országokban az első koronavírusos beteg regisztrálásától számítva hányadik napon hozták meg a kormányok a különböző korlátozásokat. Rétvári Bence országgyűlési képviselő is kiemelte: a veszélyhelyzet kihirdetése, a távoktatás bevezetése, a szórakozóhelyek bezárása, a rendezvények betiltása és a határzárak esetében is elsők voltunk.

A koronavírus kapcsán éles viták folynak arról, vajon az európai országok időben meghozták-e a szükséges intézkedéseket a járvány megfékezése érdekében. A nemzetközi hírügynökség összegezte, hogy az országok az első fertőzött megjelenéséhez képest mikor hozták meg a legjellemzőbb óvintézkedéseket.

Miközben az ellenzék folyamatosan támadja a magyar kormányt, mert véleményük szerint későn és rosszul reagáltak az eseményekre, a V4NA összesítéséből egyértelműen látszik, hogy

Magyarországon a veszélyhelyzetet az első regisztrált eset utáni hetedik napon,

míg Lengyelországban a kilencedik napon, Csehországban a tizenharmadik napon hirdették meg. Ugyanezt az intézkedést Belgiumban a 37. napon, Spanyolországban a 45. napon jelentették be kijárási tilalommal együtt. Mivel a magyar kormány nagyon hamar meghozta az óvintézkedéseket, a kijárási tilalmat eddig nem kellett bevezetni. Annak érdekében, hogy ez így is maradjon, arra van szükség, hogy az emberek betartsák a kéréseket, és veszélyhelyzet idején maradjanak otthon!

Olaszországban, a koronavírus által leginkább sújtott uniós tagállamban január 31-én regisztrálták az első két koronavírus-pozitív beteget. Az olasz kormány 38 nappal ezután hirdette ki a teljes országra vonatkozó karantént. Ugyanezt az intézkedést Nagy-Britanniában az 52. napon jelentette be Boris Johnson miniszterelnök.

A regisztrált megbetegedések száma az egész világon (fent), s ezek országonkénti százalékos részaránya (lent). (Az alsó ábra megmutatja, hogy a jelenlegi megbetegedések 2/3-a 5 ország népességéből kerül ki. –  Forrás: bnonews.com

Iskolák, egyetemek bezárásában is gyorsan reagáltunk

Az iskolák és egyetemek bezárása fontos lépése a vírus elleni védekezésnek. Olaszországban a diákok a vírusválság 34. napján tértek át a digitális tanításra. Csehországban a tizedik napon, Ausztriában a 21. napon, Németországban és Svédországban (az egyetemek tekintetében) a 45. napon tették meg, míg Lengyelországban és Magyarországon a 12. napon. Belgiumban kezdetben csak az általános iskolákat zárták be, 37 nappal az első fertőzött megjelenése után. Mostanra azonban az egyetemek is teljes mértékben átálltak a digitális távoktatásra. Franciaországban március 16-án zárták be az iskolákat és az egyetemeket egyaránt, mely a fertőzés megjelenésétől számolva az 52. nap volt.

Éttermek bezárásában és csoportos rendezvények betiltásában is elsők voltunk

Az éttermek, bárok és szórakozóhelyek bezárása itthon a 13. napon történt, míg Lengyelországban és Ausztriában a 14. napon, Olaszországban a 37. napon, Spanyolországban a 44. napon, Franciaországban az 54. napon történt meg az első regisztrált koronavírusos esethez képest. A rendezvényeket illetően Magyarország a hetedik napon, Lengyelország a 8. napon, Ausztria a 14. napon, Spanyolország a 28. napon, Olaszország a 37. napon, Svédország a 40. napon, Belgium és Németország a 42. napon lépett. A szakemberek figyelmeztetése ellenére az Egyesült Királyság az 52. napon Franciaország pedig csak az 56. napon intézkedett.

A határok lezárásában is gyorsak voltunk

Habár a határok lezárása az unió egyik alapelvét, a nyitott határok elvét veszélyezteti, a vírus elleni védekezés egyik kulcsfontosságú lépése. Ausztria az Olaszországgal közös határszakaszát 18 nappal az első fertőzött megjelenése után zárta le, de a többi határát csak egy héttel később. Lengyelország az első fertőzéstől számított 10. napon, Magyarország a 13. napon, Csehország a 15. napon intézkedett a határzár bevezetéséről. Spanyolország az első eset regisztrálása utáni 45. napon hozta meg ezt a döntést, Németország a 49., Franciaország pedig csak az 56. napon rendelt el határzárlatot – közölte a V4NA nemzetközi hírügynökség.

 

Forrás: origo.hu, mandiner.hu, Rétvári Bence Facebook oldala

Kiemelt képünk forrása az MTI/Varga György

***

A kormány eddig gyorsan tudott lépni

A veszélyhelyzet kihirdetésére Magyarországon az első regisztrált esetet követő 7. napon került sor, míg például Olaszországban a 38. napon.A magyar kormány eddig kifejezetten gyorsan tudott reagálni, ezért is van szükség további felhatalmazásra.

Gepostet von Fidesz am Montag, 23. März 2020

A kormány eddig kifejezetten gyorsan tudott reagálni, ezért is lenne szükség további felhatalmazásra.

Iratkozzon fel hírlevelünkre