Böjte Csaba pozitív gondolatai nehézségek idejére

10+1 erőt adó gondolat Csaba testvértől.

Böjte Csaba élete, munkássága, mely során számos nehézséget is megélt, mindenki számára ismert. Mára az Ő szavaival kívánunk kitartást és erőt a mindennapok megpróbáltatásaihoz, a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben.

  1. Minden egyes gyermek egy csoda. Nem lehet tudni, hogy kiben mi lakozik: egy új Ady Endre vagy épp Blaha Lujza. Ha ajtót nyitunk előttük, esélyt adunk nekik, hogy kibontakoztassák a személyiségüket, a tehetségüket. Nem kell hozzá mást tenni, csak egymásból a jót „kiszeretni”.
  2. Gazdasági krízisekben, erkölcsi válságokban, háborús konfliktusokban megfeneklett létünk egyetlen kitörési módja élő hittel megfogni a bennünket teremtő, szeretettel vezetni akaró Istenünk kezét.
  3. A Jóisten mindannyiunk szívében él, és a saját GPS-ével vezet bennünket: lelkiismeretünk törvényei és a parancsolatok által megmutatja a legtisztább, legegyenesebb utat a boldogulásunk, a mennyek országa felé.
  4. Az ember nem szélkakas! A régi vitorlások, ha jó szélbe kerültek, akkor sebesen szálltak a hullámokon, de ha szélcsend volt, akkor hetekig rostokoltak egy helyben. Nekünk ezen a téren inkább a gőzhajókra kellene hasonlítanunk: bárhonnan fúj a szél, a kitűzött céljaink felé kell haladnunk.
  5. Senki sem lakatlan sziget, világunk áldásai, de sajnos szennyes hullámai is átcsapnak személyes létünk korlátain.
  6. A legnagyobb feladatunk nem az, hogy legyőzzük a rosszat, hanem hogy felszabadítsuk egymást a szeretetre.
  7. Holnap minden ember azzá válik, amit ma tesz, amit gondol, mond, cselekszik. Életünk minden egyes órája igazából emberré válásunk, kibontakozásunk egy-egy újabb lépcsőfoka.
  8. Akkor vagy igazán szabad, ha azt, amit vállaltál, meg tudod tenni, és a kudarcok, sérelmek után sem a gyűlölet, a harag uralkodik a szívedben, hanem az újrakezdés lelkülete, a szeretet és a jóság.
  9. Ne féljünk, mert a félelem a gonosz lélektől van! A bizalom, a remény, a hit, az van Istentől. Isten lelke a szeretet, a bizalom, a hit, a kibontakozás, a győzelem lelke.
  10. A szeretet olyan, mint a gyógyszer, nem jutalom. Nem annak kell adni, aki megérdemli, hanem annak, akinek szüksége van rá.

+1 Az elképzelt jó mindig szürkének, unalmasnak, egyhangúnak tűnik, de az elképzelt rossz izgalmas, érdekes. Ám a megélt rossz valójában kiéget, tönkretesz, lehúz, bemocskol. A megélt jó ellenben felemel, kivirágoztatja szívedet, gazdagabbá tesz.

 

Fotó: Thaler Tamás

Iratkozzon fel hírlevelünkre